Yesterday is history, tomorrow is a mystery

Posted by zackism Monday, October 22, 2012

Bismillah.

" 21 oct,Kunci Segala Tahun di Egypt "
21 oct 2012 | 1123pm | Sunday

That date will never be forgotten.The date where it will be the last night for me in Alexandria,Egp. The night where it will reminisce all of my 6 years journey, long journey. The night where i write this post for the last time in Alexandria, Egp.The day where it will be the last day for me in 'bumi tarbiyah'. banyak 1001 kenangan, pahit jerih, manis,tawar,PediH..bumi yang banyak mengajar tentang kehidupan.Bumi yang mengajar untuk menjadi seorang doktor mahupun dai'e/ =..( ( xnangis ye! )

Teringat post mase tahun berapa ye..agak mentah masa itu. Post on July,14,2010. http://zkwan.blogspot.com/2010/07/if-im-not-mistaken.html

Post ni berkenaan dengan perjalan/peristiwa/fenomena yang berlaku kat Egypt bersama kawan2.Bila selak2 balik, what happened on 5th year?


2010/2011 a.k.a 5th year:
- prev. post i left it with wondering....
- this year, shock! sebab jadi SR = student rep.. banyak mengajar how to deal with person esp. arabs. Oh my... not easy as chewing gum lah deal ngn arab. BUT sedikit sebanyak it make me stronger than before. Sometimes u need to higher ur voice, sometimes u just need to nod ur head. Thats how to deal wif them. These year i don't remember so much.But i guess, this year ramai baby2 Alex yang lahir. Now we have Sarah,widad,urmmm sape lagi ye..sorry coz sy rapat ngn dua budak comel tu aja esp. Sarah. Comel! hehe
- 25 Jan, tarikh keramat.everyone yg blaja even stay kat egypt know about 'thaurah' kan..atau revolusi. That day, even my coolest dad pon risau. tibe2 call around 3am in the morning, even my childhood fren pon sanggup bagi ID internet ntah mane2 anak polis la tu bagi. Fuh terharu~... But nothing serious actually. Tapi apakan daya, parent risau..siap2 masuk duit bagai suh carik tiket balik awal2 maka Royal Jordanian jadi pilihan mengatasi Charlie. Rugi pule.Tapi takpe, at least balik awal boleh settle masalah ngn Uni. awal2. Ramai yang menyangka kami balik awal n lupakan kawan2. Sebenarnya bukan mcm gitu, kalau kami tak deal awal2 ngn Uni., exam final sudah tentu 2 or 3 weeks after 25 Jan. Tp semua tu kuasa ALLAH S.W.T. Segala pergerakan kita mengikut apa yang dicatatkan olehNya. Alhamdulillah kita dapat cuti panjang sikit. Dalam cuti panjang tu lah, sempat nk buat jadual semua balik, deal ngn Prof nk bt kelas revisi sblm exam. Hasilnya ALHAMDULILLAH, kalau tak silap tahun ni la fes kite satu batch lulus semua except sorang kawan yang sakit.Alhamdulillah dia da sehat rasenye skrg.
-Tak igt bnyk sgt this year, terlalu sibuk dengan SR. kesana kesini, meeting sane sini.

2011/2012 a.k.a 6th year:
- 6th year. this year, tak banyak fenomena baru rasenye. yang penting semua trasa mcm 6 tahun tu cepat kan, sbb da nak habis.
-First sem blaja Comm. Med/ Family Med ngn Forensic n Toxi. Relax skit kot
-in between 1st n 2nd sem, dpt cuti. Alhamdulillah trmakbul doa utk mejejak kaki di Tanah Suci. Sungguh benar, sekali pergi terasa rindu disana membuak2. Teringin nak pergi lagi. Sungguh Aku Rindu!.
-2nd Sem, fuhhh blaja subjek yg killer Int Med 2nd part n Surgery 2nd Part. Risau juge tambah2 Doktor int med strict2 n doktor surgery pon mmg style mcm tu.
-Tahun ni bab2 kawen xsemeriah tahun 4 atau 5.Mungkin masing2 fokus untuk stdy kan. Ada yang dapat cahaya mata juga. Tahniah Mabruk semoga jadi anak soleh solehah.
-Tahun ni tahun agak sedey sepanjang 6 tahun disini. hehe.plus farewell lagi.
-Grad jugak tahun ni. tak leh nk gambarkan ngn kata2 dah. ..... ..
-Haa, tahun ni juga ramai yg ckp jmpe arab yg perangai mcm2.hehe. Nk buat suit pun kene prank dua tiga 4 hari baru dapat. sabar je la. Sometimes itulah salah satu pengalaman manis berada di bumi Mesir ini.
- Yang paling terasa/tersentuh, tahun ni la tahun last kita jumpe member2. Yang dekat2 pantai timur, insyaAllah akan  jumpe lagi, yang pantai2 barat, bilakah mungkin kita akan ketemu lagi. Andai diberi waktu dan masa, pertemuan kita tidak lagi seindah dibumi Mesir. Suasana pun sudah lain, bukan lagi suasana bekejar-kejaran ke kelas, bertemu di kedai2 arab untuk lunch, suasana berlari2 mengejar 'taram', suasana berebut untuk mendapatkan 'tramco' =)...apetah lagi diindahkan dengan macik2 glamour atas taram..... banyak kalau cerita mmg xckup page.

HO
- wondering again... mcm mne agak2nye life nnt. =). I pray for the best. moga2 apa yang saya,anda dan kita semua inginkn tercapai.Ameen.


---------
- packing for good ni tak pernah sama ngn packing balik summer biasa. Oh!






0 comments

Post a Comment

Category List

Labels

Powered by Blogger.

Labels

Popular posts

Popular posts

DipEnyet Kali ke:

Web Counter

Flag Counter

free counters

Followers

Social Stuff

Best view with

logo background

Blog Archive

Search this blog

Utusan Online - Muka Hadapan

Malaysiakini

Medscape Medical Students Headlines

Health Tip of The Day

Daily Quote