“Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka, kemudian ia pergi ke tempat teduh lalu berdoa: “Wahai Tuhanku, Sesungguhnya aku ini kepada apa sahaja kebaikan yang Engkau turunkan amatlah fakir” (Surah al-Qasas 24).

Maksud Nabi Musa a.s. beliau amat fakir atau amat memerlukan kepada apa sahaja kebaikan yang akan Allah berikan kepadanya bagi menghadapi suasana dirinya ketika itu. Dalam bahasa al-Quran yang indah al-Quran riwayatkan ucapan Musa a.s “Rabbi inni lima anzalta ilaiya min khairin faqir”. Sangat ringkas, namun sangat bermakna. Sudah pasti ucapan asal Musa a.s dalam bahasa Hebrew, namun Allah telah merakamkan ke dalam bahasa Arab yang padat dan indah.
source: drmaza

Hidup ini jika Allah bantu keajaiban akan berlaku. Percayalah kepada doa dan tawakal, di samping berusaha menurut prinsip-prinsip agama. Apabila Allah menolong kita tiada siapa lagi yang dapat melakukan apapun. Pertolongan dan kurnia Allah itu boleh menjelma dalam berbagai rupa dan bentuk, cuma kita yang selalu jahil untuk memahami kemakbulan doa yang pernah diminta.

Banyak ungkapan doa yang mengandungi erti yang hebat yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Tidak perlu ajaran tarekat yang sebahagiannya mencipta wirid dan zikir rekaan, sehingga melupai keindahan wirid dan doa yang sahih yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Antara ungkapan doa yang amat menarik jiwa saya ialah doa yang baginda s.a.w ajar:

“Ya Haiyyum, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sekelip mata” (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Albani).

Setiap kali ada kesempatan yang baik, di tempat yang baik dan di waktu yang baik, saya sering mengulangnya, walaupun entah kali ke berapa ratus atau ribu sekalipun. Ya! Jika Allah yang menguruskan urusan kita, tentu aturan yang ditentukan itu akan begitu hebat merentasi andaian mana-mana insan. Namun jika hidup ini hanya bergantung kepada orang lain, kita sering menjadi mangsa. Jika bergantung kepada diri semata, banyak perkara yang kita akan gagal mengendalikannya. Namun, apabila kita serahkan agar Allah membantu, tanpa ditinggalkan kita walaupun sekelip mata, keajaiban hidup akan berlaku.

Usaha adalah tuntutan kehidupan, namun tawakal yang sebenar adalah jaminan kekuatan dan kesejahteraan. Allah boleh mengatur perjalanan ini apa yang disangka tewas oleh manusia, tetapi kejayaan yang berlaku, apa yang disangka kecewa oleh manusia, tetapi kebahagiaan yang memenuhi jiwa.

Citation from: http://drmaza.com/home/?p=757#more-757

p/s:
- 36:58
-mane smngt stdy nih...belom cuti lg nih smngt..nnt cuti, rehat la kalo ko nk rehat.
- Artikel copy paste dari dr.maza punye web....sekadar untuk perkongsian dan simpanan peribadi.

السلام عليكم

-Tropikal = hurm..agak bosan.
-Baru reti gune thumblr skit2..haha..mengarut btul. "what is value of u if 1 less than 3u"
- exam final xlame da rasenye. : ) ... JuLy : otw.
- Miserable kot:
Prof of Tropical Med said: if u want to be more than excellant doctor...NO laptop, NO friends, only 1 to 2 friends are more than enough, NO TV, NO something else except Medicine in ur head.............
In my head: ( may i add something Prof., in a simple way:..NO LIFE~ NO more HUMAN BEING and BE MedRobot-BEING :D )





p/s:
- Oh lagu kt radio IKIM plg femes selepas azan subOh.....ni kalu xbgn...kene rotan ngn warden ni....
- new round new Hope~....Patience is the art of hoping.

Salam....

- 1 week before orthopedic punye kelas abes, masing2 terpk2 nk amek ape elective ni..termasuk la aku.....mule pk..nk amek NICU ke?...ke nak amek Pharma???? atau Chest????Hurm..pk3...semnjak aku masuk clinical year..bnda aku xske adalah pulmonary...haha sbb ape aku tatau..Tapi, chest ni asek kejar je aku..fes exam internal med, fes Q: Chest...auscultate & Percuss....bla3...( agak kantoi..sbb aku xbpe minat..auscultate tah pape..percuss pun mcm xbunyi....)......pahtu ....sblm nk exam 2nd int med osce..ada mock exam kt Hematology unit....tup2..fes Q:Auscultate CHEST.......masuk int.med 2nd exam.....1st Q: AUSCULTATE chest....( huss....krg kantoi skit..skit je la ).....Masuk Paediatric punye exam....fes Q....." OK mohammed......auscultate chest "...ahhaha...speechless~......Chest ngn aku mmg xleh dipisahkan..so....fes choice aku utk elective....''Principles of Advanced Pulmonary Medicine"... ..sbb aku punye prinsip....Bile something dok kejar kite...xde gune kite lari..baek kite cube mengenali dan cube memahami bnda tu.....alhamdulillah...fes choice aku jd pilihan utk aku....alhamdulillah jgk...dpt skali ngn yasir..haha..buleh la blaja dr dia skit2 an...


1st day:
- agak bosan..ratio 4:7....4 tu laki...biase 100% laki..ada la dlm ramai2 tu kaki suke bt lawak..xsunyi
- tmbh2 fes time sekelas ngn pmpn an..hahaha...spnjg 4 thn kt sini la...

2nd,3rd,4th,5th day:
- ada improvement...
- ice pun da pecah...
- byk tnye dlm kelas ( nice! )..kelas aktif..xbosan..lect pun hepi je tgk students2 suke tnye.
- mule nmpk collaboration antara 4:7....dari sini buleh tgk care pk laen....nice...biase monotonous..skng lain skit cara pk....

2nd week:
- makin byk org bertanya..nice...
- byk bnda buleh bt.
- byk bnde baru blaja.....
- leathery crepitation pun da cam mcm mane bunyi dia...medium consonating pun da kenal..kalu percuss pun..bak kate lect...mcm bunyi palu gendang...eeeee...aaaa sound pun dgr..kdg2 klaka jgk...alhamdulillah...da improve da kelemahan diri.kalu suh auscultate pun..xtakut2 dah...kalu inspect pun..da kenal hoover's sing,litten's sing...intercostal retraction....trachea ( most controversial part )..RIGHT or LEFT..haha..( seb bek jwb exam betul..deviate to the RIgHT....be right minded = husnuzon....hehe )

Last day:
- mule-mule xterpikir pn nk bt jamuan...tp nk appreciate la Prof2 n Dr2 kt Pulm ni yang mmg pergh...THUMBS UP! lah....semua well motivated,dedicated,,-ted2 sume2.+ hardworking..mmg terbaik....Well Organized...kalu lect xde...cpt je cr pengganti...xpena xde lect dlm kelas utk ngaja...mmg...tatau nk ckp ape da.haha...ni la department terbaek takat 18 June 2010 nih.....hopefully,lebey byk department yg mempunyai attitude mcm dr kat pulmonary ni....
- Patients plak...xmcm int med....patient kt deparment ni..lebey menghargai kite sbg student..kdg2 dia pk kite ni Dr...btul2 dr...check trachea skit ..percuss2...tnye ape masalah..siap tnye management lg...so...kite kene la bg assurance kan...xde jenis yg nk mintak duit sume2..mmg rase mcm real je...
- Nk ucap terima kasih tak terhingga la kepada sape2 yg masak..Semoga Allah sahajalah yang membalas jasa kamu semua...bayanglah..esk nak exam...mlm tu masak...mmg terbaek la.Semua makanan sedap2..xtipu....siyesli...THUMBS UP!! ...aku ni sbg laki.nk masak dinner pun..haha agak liat...tp tanggungjwb..kene la laksana..kan...anyway..semoga org2 yg masak tu najah dalam apa jua perkara yang ande semua buat..Ameen.... :) ..
- Terima kasih juga kepada yang membawa kek,tempah,beli dan yang membawa air jugak...TERIMA KASIH..semuga Allah jg membalas jasa kalian....smoga kite semua najah dalam semua bnda juga.Ameen ya Rabb!..


[ Seriously aku xpena bt game tandatgn utk farewell nih kt gp dak laki haha ]

[ Dr2 yg terbaek lah...hardworking,well motivated...]

[ post-MCQ exam..semua hepi..soklan senang ke?? ]

[ patients2 yg cooL, very cooperative...20kali ko percuss dia xmarah..siyesli ]

[ Urm...mcm lepas makan...]

[ 4:7 right? ]

Thats ALL!..

p/s:























- Wondering...ada chance nk dpt infection ke..mntk jauh laaa..-










85. Sesiapa Yang memberikan pertolongan Yang baik nescaya ia akan memperoleh bahagian (pahala) daripadanya; dan sesiapa Yang memberikan pertolonganYang buruk, nescaya ia akan mendapat bahagian (dosa) daripadanya. dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

86. Dan apabila kamu diberikan penghormatan Dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu Dengan Yang lebih baik daripadanya, atau balaslah Dia (dengan cara Yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu.


[ An Nisaa':85-86 ]



Apa yang anda nampak?
a) Dead cat
b) kucing tgh tido
c) kucing tgh release tension


p/s:
-Tenangnye kucing tu..xde sape kacau...
- i need Strength..and i need it now...
-"There is a tide in the affairs of men,which, taken at the flood,leads on to fortune." by william shakespear...in other way...it mean...now or Never
-I'm in pain ( new type )...fffuuuh....esp. muscle..
-Mcm mne aku nk handle nih...
1: I came here to win.

2: So did I.

1: Winning takes many things.Who can be the best fighter,
yes, of course. But most important...

...who can survive.

[ Citation from: Undisputed 3 ]

Salam..

Aku ni..kalu betul2 marah/xske kt org ni..aku mmg susah nk maapkan....aku jgk susah nk marahkan org...kalu org xske kat aku pon..atau marah kat aku pun..tu hak dia kan...xde gune aku nk marah balek...atau 'retaliation' cm dlm cite 24 8 season kan....anyway...aku benanye da lame maapkan org ni...tp aku tau dia tatau aku maapkan dia..tgk gaya mcm sejuk2 suam je...so,pg td selesai smayang suboh sume...terdetik la dlm ati...muge2 Allah pertemukan aku ngn sorang tu...Nk dijadikan crite....turun je taram pg td...tejmpe betul2 depan mate....huuuu.....Alhamdulillah la..dpt bgtau siap2...so ok lah...tp ni salah satu drpd byk bnda yg lebey kurang berlaku kt diri aku sejak dua menjak ni....

Terharu pun ada ..syukur pun ada...pape pon Alhamdulillah laa...Allah tu Maha Kuasa, Maha Mendengar dan juga Maha Melihat.....Muge2 kite semua diberi petunjuk dan sentiasa di jalan yang Lurus....betulkan niat luruskan hati.. :D
"Hidup ini terlalu singkat untuk berkire"....Nice quote aku dgr live la..biase aku ske cr quote dlm tenet...tp ni live kaw kaw punye lah...ahha terime kasih pd yg memberi quote tu...Erti Hidup Pada Yang Memberi kan..hehe...

P/s:









"xyah la kot nk nganjeng eye-contact..hahhaha..hidup ni terlalu singkat utk menganjeng".... haha :D

Assalamualaikum w.b.t.,

Lame xupdate bnde nih. Nk stdy ari ni..mcm xleh concentrate…knape?..xtau la saya..haish… ( =

Kdg2 manusia ni xrase nikmat yang Allah bg selagi mana kita xrase wujudnye nikmat tersebut. Kdg2 bila kite tgk org laen dlm kesusahan, kita dalam kesenangan….barulah kita akan rase betapa nikmatnya kelebihan yang kita ada. Adakalanya bila kite sndiri ditimpa kesusahan,masa tulah kite baru tersedar dari lena. Itulah fitrah manusia, “bila sudah terantuk baru nak terngadah”

Dalam hidup kita, ada masa kita happy, tapi org laen berduka. Adakalanya kita berduka org laen happy. Kadang2 org kate, time kite happy, jgn over happy.hehe…mcm satu quote ni “Be nice to people on your way up because you ll meet them on your way down.”. time kite duk atas jgn lupe org duk bwh..sbb satu hari nnt kite pula akan berada dibwh. Mase tu baru kite tau betapa tinggi rendahnya langit ngn bomi.kekeke..

Tertarik kt satu artikel dari http://genta-rasa.com/2010/04/09/orang-ikhlas-tertindas/ . .. betul jgk Ustaz ni ckp. Kdg2 kita ikhlas bt bnda tp kita rase mcm ditindas....sbb kita slalu pk bile kite bt baik, pasti bnde baik akan dtg depan mate kite. Sdgkn xsemua balasan dari Allah tu berupa bentuk yang kita sangka.tapi sbenanye, bila sbut ikhlas ni maknanye, automatik kite xharapkan ape2 balasan. Ye x?

citation http://genta-rasa.com/2010/04/09/orang-ikhlas-tertindas/


“Subhanallah!”
“Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.”


Ikhlas ni sbenanye bagus. Kdg2 ianya dapat menyelesaikan semua masalah dalam hidup kita. Kdg2 punca kita tak senang dengan org laen atau punca kita rase ditindas atau sakit hati adalah rase iri hati atau mungkin ada sdikit rase hasad dengki. Ye x?. Tapi, ikhlas senang nk ckp, susah nk bt. Fitrah manusia mmg macam tu. Hurm….<>

p/s: Just pendapat yang dtg ntah dari mana…bkn tuju kat sape2. [ No offence ]

..│▒│ /▒/
..│▒│/▒/
..│▒ /▒/─┬─┐
..│▒│▒▒▒│▒│
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒┌┘
..└┐▒▒▒▒┌┘

Category List

Labels

Powered by Blogger.

Labels

Popular posts

Popular posts

DipEnyet Kali ke:

Web Counter

Flag Counter

free counters

Followers

Social Stuff

Best view with

logo background

Blog Archive

Search this blog

Utusan Online - Muka Hadapan

Malaysiakini

Medscape Medical Students Headlines

Health Tip of The Day

Daily Quote