Salam...

Ehem ehem. Fes time tulis entry pakai Win 7. Bukan nk eklan ke nak ape. Just utk for personal reference jer....Well, stakat 3 hari pakai Win 7 ni, ok la. Laju dr XP ...xLampi mcm vista dan xOLD-skewl mcm win98. Xsusah sgt nk install n xcerewet mcm vista nk install driver. oKeH la...xde masalah. Tatau la pas2 ni ada masalah plak ke. Kite hanya merancang kan yang menentukan...bukan kite....

[ this book is all about those moments when we know something without knowing why ]

Entry sblm ni , title dia bLink..Kenapa title dia BLink...sbb aku tgh bc buku tu..tibe2 rase nk tulis blog..so..tatau nk letak tajuk ape...bantai la tajuk buku tu...Anyway, buku ni kdg2 boring kdg2 best. Tak habes lg. Spptnye xleh bt kesimpulan lg. Tp xpe lah. Buku ni byk cerite pasal how common people think. Errr...aku nk jd mind-reader ke???..hahaha takdelah...just mcm menarik. all about Hunch!...Selalu kalu tgk citarr House Md. bile org tnye knape dia diagnose certain disease...msti dia ckp its a hunch...haha..tp...hunch2 ni depend pd kite punye experience jgk....dlm buku ni, sume profession dia libatkan termasuk la doctor. Ada satu part tu, pasal 'sue' a doctor. Ni kt US la....doctor yg byk kene 'sue' adalah doctor pakar. Kenapa? Sbb, doctor pakar xbyk habiskan ms dekat patient ...katenye buku ni...tp doctor yg kecik2 ni, will expand time more than 15 minutes....( mmg pon, amek history taking smpai 1 jam...hahahah....maklomlah...syuwaiyah2 ).....well, buku ni jgk mcm give an idea,how we can make a good decision or judgement in a second, atau dlm kate laen bt keputusn sekelip mate je...'BLiNk'~.... details of the story, xnk citer la kat sini..nk tau ..bc sndirik......

p/s:

high-profile (prōfīl′):having a high profile; well-known, highly publicized, etc.

of course, i'm not the high-profile person..




Salam.


"I want questions..does anyone of u has any question?"

quiet..silence..no sounds at all..(xtau nak tanya apa)

"I'll wait for ur questions..starting from now, we're going to finish our clinical round on the exact time..coz there's a complain that clinical round ends too early.."

like before, silence..no single movement except breathing(of course not kaussmaul's breathing)

"We teach u according to the syllabus given to us, when we cover all the syllabus, then, the class ends..its not important that we finish on time, whats more important is we learn what we should learn.."
[ copy from blog zul ni..xmntk izin pun..tatau ar dia marah ke x.....tp sori zul aku xigt sebijik mcm ko igt ayat dr tu ckp :D ]

Ni plak salah satu komen dr budak mane tah..haha

kdg2 aku pn rasa sedih gak bila aku ngtuk lam klas, tb2 ggu pembelajaran rakan2 lain, kesian aku tgk dr..

dr grp aku, ptg2 dia kna amik ank dia lg.. bila dh abis klas, dia lepas awal la sbb dia pn nk blk awal gak tuk amik anak dia, masak tuk dinner lg.. kesian kat dr...

huhuhu...

jom tidor berdengkur lam klas...

Anyway, sbenanye niat xnk bukak laptop smpai hari sabtu ni...tp akan daya..kene jd...bidan terjun....eh...tuka lah...doktor terjun...kekekek..kene buat soklan ILA plak..biase pegi jwb je..tp ..just nice la bt soklan.....soklan sng nk bt stat ngn ayat " Which of the following is NOT....."...ptt la soklan byk all of the following..kekekeke...

So, sbenanye nk tulis jgk pasal komen dr tu....yg clinical abes awal ey?...hehe...ayat2 dr tu ada tetinggal skit tu.....sambungan dia:

"We are not in the primary school or secondary school. We don't have bell which will ring on the time."

Tp, pape pun..kite kene husnuzon..Ada kata-kata seorang dr yg berkelulusan university Harvard rasenye...dia bertanya:

Dr:" How many miles from Malaysia to Egypt?"
Student: "10-12 Hours" ( hehe..salah jwb nih...)
Dr: "no no....Miles...not hours"
Student: " We don't know"
Dr: "Of course it take thousand miles right. While i'm studying in the state, i always come early 2 Hours and Finish late 2 hours than the others."

Bgs juge prinsip dr nih. Kite dtg stdy jaoh jaoh oh oh oh oh oooh....Tp, kite xmanfaat kan ape yg kite sengaja jaohkan...Termasuklah diri ini yg kerdil nih....( pecah da rekod..haih ...)... Sblm xpecah rekod....slalu bgtau kat org....bt pe dtg jaoh jaoohhhh tinggal moto, keta ,mak, ayah, datuk, nenek, basekal burok, kebun2....tp dtg sini...tido..Hahaha...Ape gune mak ayah adik2 susah2 anta kite kat airpot, dtg2 sini ......tidoo....penat2 mak ayah amik cuti keje....dtg2 sini...tidooo...hehe.....tp tu lah......manusia ni ada masa dia lemah...

Ada org ckp, dia xpntg pun..dtg kelas ke xdtg kelas ke..xpenting.....sbenanye, semua kita ni penting. Bila kite pegi kelas, at least dpt naikkan smngt, xpun dpt maintainkan smngt org laen utk pergi ke kelas.Kurang2, berkatnye kite bntu org laen utk bersemngt, Insyaallah, tuhan permudahkan segala gerak kerja kite. Dulu2 pun aku suke g kelas, tp sejak akher2 nih....sedey je tgk...smpai ilang smngt..........haih..........Da la kene tuka gp lect,( hehe )...phtu ramai plak xdtg...bnda cenggini mcm infectious disease. hehehe.


P/s: Sbenanye byk lg bnda yg bermanfaat kite buleh bt bile kite O F F laptop...Kdg2 terfikir, laptop ni mcm senjata utk umat kite supaya terus leka dibuai imiginasi2 dan fantasi2 dlm laptop esp dunia internet. Tp, apakan daya.......60-70% hidup kita di'jajah' oleh teknologi.....berjayakah musuh2 kita utk membuat kite leka? Cube renungkan, dalam satu hari( plus-minus la nih..), 21 new email masuk, dalam satu hari 3 offline msg, dlm satu hari berpuluh2 bnda update.....tak check nnt ketinggalan.check..nnt ......lagha....Siapa yg mencipta internet dan komputer????? Renungkan...........

day-off for laptop..

Assalamualaikum wbt.




Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

"very nice voice and the lyrics are MEANINGFULL. "
Komen kat utube nih...tapi mmg meaningful pon lagu tuh..hahaha....actually, tatau lah bape org yg baca blog aku nih....Aku bajet skit jer...tp ramai jugak..Hadoi...lepas ni kene tapis2 lah nk tulis...haha...segan plak bile ramai2 bc blog nih. Anyway, mmg tgh lost skng nih...Stdy sepatah haram xmasuk, masuk lecture kuar lect same jer...haha ( ponteng lg baek ke??....haih!....xbaek2..jgn pontenG! g lect ada berkatnya...adus...)....hope Allah guide us....smuga diberikan hidayah dan pertolongan untuk aku esp. dan kite semua menempuhi dunia medik nih...Betullah org kate, manusia ni akan smpai satu tahap dia lost...Time kite xlost, sdap la kate kat org, don't limit urlife...bile da smpai time kite....adus....mmg kite xlimit, dia jd automatik. Mcm reflex plak....unconscious n involuntary.

Well, 7 hari lepas aku siap donload satu siri dokumentari 'the arrival' tajuk dia. Video ni byk mengupas bnda2 pasal kedatangan dajal. Tp, kdg2 mcm kene rujuk dlu je kat org lebey tahu pasal video tu sbb.....ada certain point tu aku rase mcm...ntah ...mcm laen mcm..hahaha....kene tnye pd yg lebey tau rasenye. Menarik la video tu....ada byk bnda kita taktau....tp...xsure sahih ke x maklumatnya....kene tgk,kaji dan fikir. Bukan maen beduk trime jerk....

Oklah,stakat ni dlu....saje tulis2..sapu habuk dan debu2 kat blog ni....
sape nk lagu mp3 insyaallah....bley dptkan yg original.....yg aku postkan kt sini ni xbrape original...terpulang lah...( janji leh dgr :D )

Salam...

Exam da abes. OK. now..what? haha....Smlm usha2 alumni SMACH punye website..tetibe tenampak gmba locing nih....hoho...Banyak kenangan loceng nih. locing ni dibunyikan bila waktu prep tamat jer..time waktu skolah..gne locing letrek..a.k.a ckgu yg bunyikan.....aku bape kali gune loceng ni...aku pun xigt...rasenye ada la 5 kali jer...haha..biase la...prefect nk balek prep awal..g bunyikan loceng awal2.....kalu cikgu yg sporting...bt derk je...kalu cikgu yg xbrape tu...hoho..kene maki hamun la gamaknya...anyway, umo loceng 25++.....tp still ada kat skolah tu smpai la leni.....Da ramai da org berjaya pernah dgr loceng nih....Bila imbau kembali jamang2 'mude' dlu....huih...mcm bes plak...haha..dok skolah..baca buku SASBADI, bt addmath...ngntuk2 g lepak kat kantin....smbl2 amek air....biaselah salah gune kuasa prefect...hahaha...

Anyway, seda xseda kita da masuk 2010. Hari ni 16 Jan 2010.....kira sape2 lahir dlm bulan ni..dia la plg TUA....haha...tp xpe lah.....ada org kate....'matang'...yela..sape nk ngaku dia tua...kalu sebut matang tu...cun sket bunyik..haha .pape je lah..yg pntg kpd mereka yg umo 21..da jd 22....yg 23 jd 24 yg 6 thn jd 7 thn....oh...sebelum merepek panjang2, nk ucapkan lah dulu..hepi besday kpd mereke2 yg lahir bulan nih...Sape2 nk hadiah drpd aku....buleh contact aku....tp xjanji lah..haha//

Photobucket

Oh, ni nota .....bukan aku punye tp...ada lah sape2.. tgk note ni...at least igt la jgk MS punye character tu ape....papepon......Let bygones be bygones.....Dalam byk2 nasehat aku igt, satu je aku plg2 igt smpai hari ni.....nasehat mak aku sblm aku kuar dr keta nk g exam UPSR. [ biasa pegi skola jalan kaki je dgn bwk beg berat nk mampus mcm nak pegi berperang,spesel la kire ari tu..nek keta g skola ] haha...UPSR kan fes exam besa dlm idop...PTS tu...pntg gak..tp..mcm xkeysah ah..haha....hari UPSR tu cuak la jgk an.sblm kuar keta...ckp la kat mak, mcm mne kalu xdpt A sume ni? Mak pun pesan, xpe...kita dah usaha sedaya upaya..kelas xponteng, ulangkaji mlm2... da buat usaha yang terbaik., terpulanglah pada Yang Maha Esa nk bagi apa.. Yang penting kita usaha.Kalau xdpt A sume pun xpe, at least kita xmenyesal sbb tak berusaha.tenang hati denga nasehat ni...tq Mom......Nasehat mak aku ni mcm satu quote aku terjmpe tu,

"
Kepuasan itu terletak pada usaha, bukan pada pencapaian hasil. -Mahatma Gandhi"

Bila aku nk ponteng kelas, mesti aku trigt nasehat nih....haha...anyway....ponteng da sekali....biasa la manusia.....xlari dr bt salah. Ada org kate, kalu kita xmasuk dlm sesuatu situasi atau kita alami sndiri situasi , kita xkan paham keadaan sebenar. So, at least aku ponteng tu aku tau mcm mane keadaan sbena mereka yg suke ponteng2 nih..hek3....bes ke x??? hahaha..tatau lah...Baek g kelas la weyh...hahaa...

Sekian....terima kasih kerna membaca....Assalamualaikum.


Oh lupe, ada org request lagu:...
( lagu dia nk ni jiwang...aku bukan jiwang okeyh! n xde kaetan ngn sy. )

Salam,

Tak de pe nak crite. Just wish all my frens esp Int med student…good Luck…..









Stuck in fantasy world? Dreamy world??

Oh, I don’t know. DON’T use a lot of fantasy things in ur life. Coz, one day u will stuck in it. And to get out from ‘dreamy’ world………is not easy. Sometimes it hurt u…haha…huh!... Wake up3x! but, dreamy world can make me happier than reality.. Oh No….am I Miserable??

I don’t know, I think…I have done a lot of stupid things in my life. But I almost forgot all about it. I don’t know what happened to me if all that stupid-thing-stuff, I remember it…

- Wrote in Dreamy World - hahaha

1 – Copy text yang berwarna biru di bawah
2 – Paste in Note Pad (Full Screen)

3 – Tekan “CTRL+H”

4 – Di Colum “Find”, taip 6

5 – Di colum “replace”, taip _ (under score)

6 – Dan kemudian klik replace all… lihat apa akan berlaku!!!

6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666669966666 6996699999999669 9666699666666666 6666696666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666996666 9966699999999669 9666699666666666 6666999666666666 666666666666
6669966666996699669 9666666669966666 9966666666699669 9666699666699669 9666699666666666 6669969966666666 666666666666
6669966966996699669 9999999669999999 9966666666669999 6666699666699669 9666699666666666 6699666996666666 666666666666
6669969996996699669 9999999669999999 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 6999999999666666 666666666666
6669999699996699666 6666699669966666 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 9999999999966666 666666666666
6669996669996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9666699666666669 9666666666996666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9999999666666699 6666666666699666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6699666669966666666 6966666666699999 9996699999999669 9666666996666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666666 9996666666699999 9996699999999666 9966669966666666 6999666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666669 9699666666699666 6996699666699666 6996699666666666 6999966699669966 6666669966666996 666666666666
6699999999966666699 6669966666699999 9996699999999666 6699996666666666 6996996699669999 9999669966966996 666666666666
6699999999966666999 9999996666699999 9996699999999666 6669966666666666 6996699699669999 9999669969996996 666666666666
6699666669966669999 9999999666699966 6666699666666666 6669966666666666 6996669999669966 6666669999699996 666666666666
6699666669966699666 6666669966699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666999669999 9999669996669996 666666666666
6699666669966996666 6666666996699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666699669999 9999666666666966 6666666999999996 6666666999999966 9999999966699966 6699999999666666 666666666666
6666996666996669999 9999666666669996 6666666999999996 6666666999999996 9966669966669966 6699666699666666 666666666666
6666699669966669966 6666666666699699 6666666996666996 6666666666666996 9996669966669966 6699966699666666 666666666666
6666669999666669999 9999666666996669 9666666999999996 6666666666669966 9969669966669966 6699696699666666 666666666666
6666666996666669999 9999666669999999 9966666999999996 6666666666699666 9966969966669966 6699669699666666 666666666666
6666666996666669966 6666666699999999 9996666996996666 6666666669966666 9966699966669966 6699666999666666 666666666666
6666666996666669999 9999666996666666 6699666996699666 6666666999999996 9966669966669966 6699666699666666 666666666666
6666666996666669999 9999669966666666 6669966996666996 6666666999999996 9999999966699996 6699999999666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666

Bukan Magik pun, cuma kreatif menggunakan bahan yang ada. Tabik kpd yang menciptanya.

Mungkin kita pernah bertanya, kenapa yah cincin pernikahan ditaruhnya dijari manis, mungkin penjelasan dibawah ini bisa menjawabnya.

Ikuti langkah berikut ini:

1.Pertama, tunjukkan telapak tangan anda, jari tengah ditekuk ke dalam (lihat gambar)


2.Kemudian, 4 jari yang lain pertemukan ujungnya.

3.Permainan dimulai , 5 pasang jari tetapi hanya 1 pasang yang tidak terpisahkan…

4.Cobalah membuka ibu jari anda, ibu jari menwakili orang tua, ibu jari bisa dibuka karena semua manusia mengalami sakit dan mati. Dengan demikian orang tua kita akan meninggalkan kita suatu hari nanti.


5.Tutup kembali ibu jari anda, kemudian buka jari telunjuk anda, jari telunjuk mewakili kakak dan adik anda, mereke memiliki keluarga sendiri, sehingga mereka juga akan meninggalkan kita.


6.sekarang tutup kembali jari telunjuk anda, buka jari kelingking, yang mewakili anak2. cepat atau lambat anak2 juga akan meninggalkan kita.


7.selanjutnya, tutup jari kelingking anda, bukalah jari manis anda tempat dimana kita menaruh cincin perkimpoian anda, anda akan heran karena jari tersebut tidak akan bisa dibuka. Karena jari manis mewakili suami dan istri, selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain.

p/s: Bt ilang mengantuk jerk...
Source: http://drconanrm.multiply.com/journal

Category List

Labels

Powered by Blogger.

Labels

Popular posts

Popular posts

DipEnyet Kali ke:

Web Counter

Flag Counter

free counters

Followers

Social Stuff

Best view with

logo background

Blog Archive

Search this blog

Utusan Online - Muka Hadapan

Malaysiakini

Medscape Medical Students Headlines

Health Tip of The Day

Daily Quote