Kisah ini merupakan satu teladan kepada kita semua tentang kenapa selama ini kita sering ditimpa dugaan yang adakalanya sukar untuk kita tanggung dan terlalu menyakitkan.

Sepasang datuk dan nenek pergi belanja di sebuah kedai cenderamata untuk mencari hadiah buat cucu mereka. Kemudian mata mereka tertuju kepada cawan yang cantik. "Lihat cawan itu," kata si nenek kepada suaminya. "Kau betul, inilah cangkir tercantik yang pernah aku lihat," ujar si datuk. Pada ketika mereka mendekati cawan itu, tiba-tiba cangkir yang dimaksud berbicara, "Terima kasih untuk perhatian anda, perlu diketahui bahwa aku dulunya tidak cantik. Sebelum menjadi cawan yang dikagumi, aku hanyalah selonggok tanah liat yang tidak berguna. Namun suatu hari ada seorang penjunan dengan tangan kotor melempar aku ke sebuah roda berputar. Kemudian ia mulai memutar-mutar aku hingga aku merasa pening. Stop ! Stop ! Aku berteriak. Tetapi orang itu berkata, 'Belum !' Lalu ia mulai menyodok dan meninju aku berulang-ulang. Stop! Stop ! teriakku lagi. Tapi orang ini masih saja meninjuku, tanpa menghiraukan teriakanku. Bahkan lebih buruk lagi ia memasukkan aku ke dalam api. Panas! Panas ! Teriakku dengan kuat. Stop ! Cukup ! Teriakku lagi.Tapi orang ini berkata, 'Belum !' Akhirnya ia mengangkat aku dari api itu dan membiarkan aku sampai sejuk. Aku fikir, selesailah penderitaanku. Oh ternyata belum. Setelah sejuk aku diberikan kepada seorang wanita muda dan ia mulai mewarnai aku. Asapnya begitu memualkan. Stop ! Stop ! Aku berteriak. Wanita itu berkata, ' Belum !' Lalu ia memberikan aku kepada seorang lelaki dan ia memasukkan aku sekali lagi ke api yang lebih panas dari sebelumnya ! Tolong ! Hentikan penyiksaan ini ! Sambil menangis aku berteriak sekuat-kuatnya.Tapi orang ini tidak peduli dengan teriakanku. Ia terus membakarku. Setelah puas "menyiksaku" kini aku dibiarkan sejuk. Setelah benar-benar sejuk seorang wanita cantik mengangkatku dan menempatkan aku dekat kaca. Aku melihat diriku.Aku terkejut sekali. Aku hampir tidak percaya, kerana di hadapanku berdiri sebuah cawan yang begitu cantik. Semua kesakitan dan penderitaanku yang lalu menjadi sirna tatkala kulihat diriku." Datuk dan nenek itu terdiam membisu. Lalu diceritakan kisah itu kepada cucunya.

Pengajaran:
Seperti inilah kehidupan membentuk kita. Dalam perjalanan hidup akan banyak kita temui keadaan yang tidak menyenangkan, sakit, penuh penderitaan, dan banyak air mata. Tetapi inilah satu-satunya cara untuk mengubah kita supaya menjadi 'cantik'. Jangan lupa bahawa cobaan yang kita alami tidak akan melebihi kekuatan kita. Ertinya tidak ada alasan untuk tergoda dan jatuh dalam dosa apabila anda sedang menghadapi ujian hidup, jangan kecil hati, kerana Tuhan sedang membentuk anda. Bentukan-bentukan ini memang menyakitkan tetapi setelah semua proses itu selesai. Anda akan melihat betapa cantiknya Tuhan membentuk anda untuk kehidupan yang lebih baik dan bermakna di hari kemudian dan hari pembalasan(akhirat). WAllahu a'lam

Salam....



fes time dlm idop aku tgk anjing nk gadoh ngn kucing depan2 mate...tp..naseb bek la anjeng tu tuan dia pgg.....



Tp,ape yg menariknya kucing tu xlari....walaupun dia kecik, dia tetap berhadapan dgn anjing yg mane lebih besar dr dia....Kalau nk dikira, kucing tu berani berhadapan dengan masalah walaupun masalah tu besar....Jd, pengajarannya walau apa pun masalah yg dtg, jgn lari, tempuhi masalah tersebut dengan berhikmah.


286. Allah tidak memberati seseorang melainkan apa Yang terdaya olehnya. ia mendapat pahala kebaikan Yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan Yang diusahakannya.
-Al-Baqarah:286-
N/B: Link Fiqh Perubatan..bgs utk bakal2 dokter... http://fiqhmedic.wordpress.com/


( Apakah ini? style Egyptian bela kharuf )

Salam,
Haha, dont be too surprised if i say it is a 'kharuf'( btul xeja ) for raya qurban..haha..actually, me myself..tekejut beruk bile tenampak kharuf nih...mule2 naek xprasan..ms nk turun tangga baru tenampak...baek sunggoh kharuf ni...bejurus ..ahaha...dok diam je dpan umah tn dia...
This picture was taken @711pm at cleopatra,5th Floor....
Kalaulah kat malaysia,biri2 letak dpn umah cenggini jerk...mesti mak membebel xabes2 nih..haha..da la bau nye..masyaallah....wangi!....kalah kedai perfume kat san stefanow...hahaha

Ape yg bgs, kat sini pg2 pengembala biri2 berjoging ngn biri2 mereka...haha smpai nk kene brenti drpd bejalan skejap sbb bg laluan kpd mereka..smbl bejoging smbil buang air besar..sbb tu lah kotor...tmbh2 ujan plak..adus..

Published by:




Nak salahkan siapa??

Yelah atas dunia ni xsume org tau sume benda…xsume jge org terlintas nk tanye ape dia tatau…kalu sume org tau ape dia tatau,mesti sume org atas dunia ni tau sume bnda. Well, kalu kita tau something yg important dan utk kebaikan sejagat, ape salahnye kite kongsi,spreadkan news.xde la org yg terkapai2 dan tatau pape ni tatau smpai bejanggut….Huh!...anyway, ramai people ckp…xleh salahkn org..knape awak tak tanye org?....mmg la xleh salahkan org…mmg xsalahkan org pon..cumenye,ape salahnye trus kongsi sblm ditanya….Ilham nk tnye tu bknnye kejap mcm letrik..zup sampai lam paler…boleh tnye trus….msti la makan ms…ntah2 makn mase smpai da expired da…..yakni..smpai ms tu…soklan tu xperlu lg ditnye…dan ms tu org telahpun kecundang……So, don’t expect people know everything and don’t expect people know what they are doing. .….Xsalah kongsi bnda org da tau..walaupun da ramai tau,maybe ada sesetengah org still tatau. Dan jgn plak perkecilkan org yg tatau. Mungkin hari ni hari awak tau sume bnda, esok luse tulat…tahun depan ..mungkin giliran awak pula tatau something. SO, kalu org tnye something yg important, jgn la pelekeh plak ..ckp eh..yg tu pun tatau ke…xconcern langsung.. mmg la, manusia ni ada part dia jd lupa…atau dlm kate lain lalai….kalu sume org concern, alangkah bahagianya dunia nih…xde masalah…Huh!.....Byk quote2 yg mengatakan saling mengingatilah sesame kamu, sesungguhnya ingat mengingati , jiwamu akan tenang…..

Entry ni bukan nk merepek, cumenye yelah terkilan juga bile something important xdi spreadkan..haha..mungkin hari ni aku meenulis mcm ni,esok luse org laen pulak tulis mcm ni. Biase lah manusia tak ferfect..Hidup ni satu perkongsian…kalu masing2 nk bwk hal masing2, xnk bekongsi….pasti satu hari nnt, dia akan menyesal….percayalah!....hahah…..

Ok lah…cukup la tu menulis ntah pape….

Happy Eid…Sorry for everything……

P/s: “ Entry ni xditujukan kepada individu-individu tertentu ye…Just utk perkongsian bersama ”

Wrote by:


Assalamualaikum warahmatullah...

Kullu sanah we antum toyyibin....

Maaf zahir dan batin kalu ada silap salah..( xkn berkire kot )...kekekeke...

Only in EGypt: :D


( in eg, we can see carpet on the road... :D )

Well, mungkin kapet dr umah atas kot jatuh..ahaha....



( Dengar ceramah sempena Hari raya Aidil Adha..haha )

- haha...amek clinical sheet ke dgr ceramah tu bro..kekekeke..just kidding..dun take it sensitively...hahaha -

Sebelum:


Selepas:



By the way, for those from G1 want to take a look AT the surgical instruments, u can download it:
http://www.4shared.com/file/159768931/1aec4ac9/Surgical_Instrument.html


------------------------\
Wrote bt ......

A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life.

How to export wordpres to blogspot?

  • 1) Login to your WordPress account and navigate to the Dashboard for the blog that you'd like to transfer to Blogger.
  • 2) Click on the Manage tab below the Blog name.
  • 3) Click on the Export link below the Manage tab.
  • 4) Download the WordPress WXR export file by clicking on Download
    Export File.
  • 5) Save this file to your local machine.
  • 6) Browse to that saved document with the form below and click
    Convert.


  • 7) Save this file to your local machine. This file will be
    the contents of your posts/comments from WordPress in a Blogger
    export file.
  • 8) Login to your Blogger
    or create a new user.
  • 9) Once logged in, click on the Create a Blog link from the
    user dashboard, and then click on the Import Blog Tool
  • 10) Follow the instructions and upload your Blogger export file when
    prompted.
  • 11) After completing the import wizard, you should have a set of
    imported posts from WordPress that you can now publish to
    Blogger. Have fun!

  • NOTE:
    This hosted application will only allow downloads smaller
    than 1MB.





    As the morning comes i hear chicks singing
    It is not love inconvenience login their home
    All of them are happy? and singing, or Coco
    Except the one who always calm and silent...
    Her mother left and she remained alone
    she couldint learn the song is she wept in a corner alone
    Coco Wawa Wawa Coco Coco or Coco


    p/s: tatau la betul ke x lyric tu...pau dr utube jerk..hahaha...kuku wawa....


    Salam,
    Walaupun aku xde kamera dSLR/SLR, namun aku ada kamera hanset...
    Bukan lampu pecah mahupun calar pada kereta yg aku tertarik.......tp....




    Another poster at one of the mosque in Alexandria that attracted me. Well, it is nice to remember people about dying... Maybe when 'people' see this, they will pray first.... :D



    IMAM Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya: “ Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?” Masing-masing muridnya, menjawab: guru; teman, kaum kerabat, isteri atau suami. Imam Ghazali, berkata: ‘Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah mati. Sebab itu janji Allah, bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran :185).

    Imam Ghazali bertanya lagi: “Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini? Masing-masing menjawab, bulan, bintang dan matahari. Imam Ghazali membenar semua jawapan itu lalu berkata: yang paling tepat ialah masa lalu. Dengan apapun kemudahan kita, manusia tidak boleh kembali kepada masa lalu. Sebab itu kita perlu menjaga dengan teliti hari ini, esok dan akan datang dengan perbuatan yang dituntut agama Islam.”

    Menyoal lagi Imam Ghazali : “Apa yang paling besar di dunia ini?” Pelbagai jawapan yang munasabah diterima daripada anak muridnya dan ia membenarkannya, namun berkata, jawapan paling tepat ialah hawa nafsu (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

    Imam Ghazali bertanya lagi: “Apa yang paling berat di dunia ini?” Anak muridnya menjawab dan Imam Ghazali mengiyakan, namun berkata: “Perkara yang paling berat di dunia ialah memegang amanah (Surah Al-Azab : 72). Tumbuh-tumbuhan, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

    Imam Ghazali bertanya: “Apakah perkara yang paling ringan di dunia ini?” Beliau menerima jawapan dan berkata: “Semua jawapan kamu itu benar, tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah meninggalkan solat. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.”

    Imam Ghazali bertanya, “Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?” Murid-Murid dengan serentak menjawab: “Pedang”. Imam Ghazali membenarkan jawapan itu, namun berkata: “Paling tajam ialah lidah manusia kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukakan perasaan orang lain.”

    Summary:
    Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini? = MATI
    Apakah perkara paling jauh dari kita di dunia ini? = MASA LALU
    Apa yang paling berat di dunia ini? = MEMEGANG AMANAH
    Apakah perkara yang paling ringan di dunia ini? = SOLAT
    Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? = LIDAH MANUSIA



    Download: OST KCB
    http://rapidshare.com/files/244168791/OST_Ketika_Cinta_Bertasbih-www.satump3.com.rar

    -pokJek wrote @510am-

    Ding dong ding dong…bunyik msg masuk kt hanpone celcom….

    From: CELCOM
    Date:13.11.2009 17:45
    Enjoy NEW Roam Saver rates with savings of up to 81% while abroad! Just dial *120*# & press Dial. Info:www.celcom.com.my. T&C apply

    From::1888
    Date: 13.11.2009 17:45
    BONUS BULANAN XXL: Gandakan bonus bulanan apabila anda menggunakan RM50 atau lebih setiap bln. Promosi sah dari 1 Nov hingga 31 Dis 09. Info: www.xpax.com.my

    Dua msg tu buleh thn lagi….tapi….yg bwh ni …skali dua xpe..byk kali plak masuk…aish……..( seb bek la Egypt ni ada style life-time validity..kalu x...tatau laa )

    From:+601454623**
    Date:13.11.2009 17:45:58
    Sori kak sy xdok kredit nak bls td. Kak wat ubs kat cc ko td? Nita

    From: :+601454623**
    Date: 13.11.2009 17:45
    Kak balik kul brp bljr ubs td..kita kira tubik nati elaun mskla deh. Blh bele2 g ambik elaun.

    From:+601994670**
    Date: 13.11.2009 17:45
    Saen abe wt dop k.b nk mai phnie

    - msg2 yg sesat....ibarat peluru sesat -......
    p/s: krdt to nokia pc suite....( xde khoje aku nk taip balik msg tu )
    --------------------------------------------------------------------------------

    Virchows gland
    Berry’s sign
    Troisier’s sign
    Charcot’s triad
    Dercum’s disease

    “buat air kopi+creamer…….makan Halls dluh……lepas abes makan Halls…baru je nak minum air..tgk2………..adaa binatang…….takpe..kene bersyukur sbb smpt nmpk binatang tuh…kalu x terminum..Alhamdulillah”….

    Tgh bace phrase “ their function is depressed in obstructive jaundice and chronic liver diseases” tibe2 rase ‘nachtragend’…… Mungkin kerana ‘binatang’ dalam gelas aku kot buat aku jd nachtragend’....

    Since i am the youngest one in my family, I have seen a lot of people in my life. I saw a lot of nice and bad things. I have gained a lot of experiences esp. from my relatives. That is the one of the benefit of being the youngest one. :D……( although some people call the youngest one is the manje skali. .but I don’t think so :D )

    I want to share with you one of those experiences….It is about attitude/behavior. Some people they act like an adult…but actually people surrounding them look at them just childish. Why? Because they are just ‘acting’ it……attire, behavior, talking, walking, jogging ( LOL ) just acting like an adult…but they don’t realize…their acting cause people surrounding look at them like just a kid…I don’t like ‘acting-like-an-adult’ people. because, mreka xbuleh ditegor mahupun mintak tolong…I have seen this group of people not once….but so many times in my life...one of my relatives also have this ‘perangai’..hehee By the way, I cant comment or criticize the way of somebody life because it is their way of life….so why I wrote this topic……it is all about ‘nachtragend’

    “To be an adult, u must think like an adult not just acting like them”- Datuk ku berkata…

    You can’t think your way into a new way of living…you have to live your way into a new way of thinking” – Quote from my previous blog…

    Now, I can continue my reading….

    -High aku tamat @ 1137pm-

    p/s: ..coffee + incense stick……this ‘article’ xbesangkut paut pd mane2 individu mahupun yg telah kembali atau yg masih hidup..….

    Assalamualaikum...

    A female patient,Fatma Ahmed Mohammada ( not real name ), 32 years old, housewife, married with 1 daughter from kafr sheik, admitted to the hospital on 10 nov 2009 complain of painless swelling lateral part in front of the neck since 1 year.

    The condition is started since 1 year ago with single swelling at muscular triangle by gradual onset and slowly progressive course. The swelling is not painful and not associated with L.N neck swelling.

    There is no pressure symptoms such as dysnea,dysphagia, or hoarseness of voice.

    There is no toxic manifestation such as excessive sweating, palpitation,insomnia and irritability and loss of weight inspite good appetite.

    There is no metastatic symptoms.

    Patient have no Dm, no hypertension,no history of bilharziasis, no TB and no previous operation.

    Family history is irrelevant.

    General Examination:

    Patient is fully conscious, well oriented, well developed, no special decubitus, no special gait, normal weight,no jaundice, no palor, and no cyanosis.

    Vital sign:

    BP: 112/65

    Pulse: 80beats/min

    RR: 17 cycle/min

    Temp: 36.9

    …. N bla3…

    And…I was attended to the subtotal thyroidectomy of this patient……….



    …Another case…I think I like the odd ones. Hehe….and I think when u know the odd , u will be more advance than other people…Know the odd, then u will be different than the others.. LOL….

    This case is about a patient who is maybe psycho maybe not…I have been introduced this case by one of our doctors who teach us in clinical round. He gave to us a plain xray of abdomen. And I was astonished because I saw a lot of needles in her abdomen. Then I attended my 6th operation :D…. today~……

    8/11 needles.~....

    ----------------------------

    It comes and it goes……

    Fantasy and reality is something different. In our life, we need both of them. But, what happen when one of them more affecting our life. It will make us terrible and sometimes miserable…:D…..well, please keep it balance!...

    It comes and it goes,

    Every day is new day…every second is new second, every minute is new minute, every hour is new hour, every step is new step, every now and then we are always repeating the same thing.By repetition we will learn new thing....


    - Wasting Time ended @ 2:10a.m ( Malaysia ) -



    Category List

    Labels

    Powered by Blogger.

    Labels

    Popular posts

    Popular posts

    DipEnyet Kali ke:

    Web Counter

    Flag Counter

    free counters

    Followers

    Social Stuff

    Best view with

    logo background

    Blog Archive

    Search this blog

    Utusan Online - Muka Hadapan

    Malaysiakini

    Medscape Medical Students Headlines

    Health Tip of The Day

    Daily Quote