Salam,

Setahun sudah berlalu. Pelbagai perkara telah kita lalui tak kiralah pahit,masin,manis,masam, suka atau duka. Apa yang penting, semoga apa yang kita telah lalui kita jadikanlah ianya sbg sempadan atau tauladan. Mungkin kita akan melalui perkara yang sama di masa akan datang.

Di kesempatan ini, saya ingin memohon maaf sekiranya sepanjang tahun ini saya ada terbuat salah atau sengaja buat salah kepada rakan-rakan sy. diluar sana esp. kpd pembaca blog nih.Apapun, kita hanyalah manusia biasa. Tak lari dari melakukan kesilapan.

Ensyaallah,bermulanya tahun baru , kita sama-sama mengorak langkah baru beserta dengan niat dan azam baru untuk mengecapi cita-cita yang kita impikan. Moga-moga apa yang ingin kita capai berjaya dicapai.Hehe

Oh, sebelum saya mengakhiri ucapan ni, ingin saya ingatkan kepada rakan-rakan saya yang berada kat EG., Janganlah Anda Berada di Luar Rumah >11.45pm. Kalau anda rasa kepala anda keras mcm berlian, tafaddhOL...hehehe...

p/s: Mcm perutusan PM plak..tp pendek

The most selfish 1 letter word - I - avoid it.

The most satisfying 2 letter word - We - use it.

The most poisonous 3 letter word - Ego - kill it.

The most used 4 letter word - Love - value it.

The most pleasing 5 letter word - Smile - keep it.

The fastest spreading 6 letter word - Rumour - ignore it.

The hardest working 7 letter word - Success - achieve it.

The most enviable 8 letter word - Jealousy - distance it.

The most powerful 9 letter word - Knowledge - acquire it.

The most essential 10 letter word - Confidence - trust it.



SALAM...

aaaaa..tuka parti2..haha parti pertama kalah tanpa 'bertanding'.haha..parti kedua plak...Gmbar je RFC....tp undi ada adalah rahsia la katekan..hahahahah ..letak gmbr RFC xsemestinye penyokong RFC..hahaha pape pon good luck kepada RaHim..Muge2 dpt membawa sinar cahaya..atau nafas baru kat PCI....

Adu...mcm mne parti pertama buleh kalah siang hari nih.....rase da femes..mungkin xckp manifesto ni..Naseb baek sini xde pengundi hantu..hahaha......

Jom lawat....Rahim Fun Club.....eh silap2...Rahim FAN cluB...RFC :)
http://rahimfanclub.blogspot.com/

Salam.

Lame xupdate blog nih...isk3...hahaha...sebok an da jd internist...btol ke internist tu utk mereka yg maher dalam internal med? tatau la..aku xmahir sgt lg tp jd dak int.med jer..hahahahah.....Nothing to say..Just look around ja..hoo karang berabuk plak blog nih....huh...

Tp,lagu maher zain kt bwh ni best la jugk...sore dia sdap la jgk...tp ..just dgr je..xde pape yeee...hahahaa...aku xde wife lagi....

Ptg td tebc plak stats id sorang kwan ni pasai houseman kat malaysia..Urm..hopefully it will be better soon.Biase bile kcoh2 gini masuk la dlm parlimen then something will be changed.Ensyaallah.
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/12/7/focus/2724546&sec=focus




For The Rest Of my Life

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there is a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

p/s: Jangan fikir bukan2. Song just a song..haha

Donload Mp3:4 da rest of my Life

NVC

Assalamualaikum w.b.t

Lets talk about some medical stuff.. :)...


1) Normal value of CVP?

2) Differentiate between arterial pulse & venous pulse?

3) Why IJV better than EJV?

4) Instead IJV is better, why we use EJV?

5) What is surface anatomy of EJV and IJV?

6) During examination EJV, it is better to use right EJV than left. Why?

7) Define degree of congestion?

8) What are items to be done during EJV examination?

9) Classfication congested neck vein and its causes?

10) Define systolic venous pulse and its causes?

11) Mechanism of Kausmaul’s sign?

12) Types of hepatojugular reflux and causes?


Answer? Here it is….





Assalamualaikum wbt.

Maybe hobi aku suke bc quote kot.....kdg2 bc quote ni dpt bg motivasi & pengajaran...urm..enjoy it....


[ Langit xselalunye cerah ]



1) Never tell your problems to anyone...20% don't care and the other 80% are glad you have them.

2) When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile.

3) Never allow someone to be your priority while you're just their option

4) If today was perfect there would be no need for tomorrow.

5) Never regret something that made you smile

6) "Be nice to people on your way up because you meet them on your way down."

7) Strive for excellence, not perfection.

8) Don't expect life to be fair.

9) Just because it's not what you were expecting, doesn't mean it's not everything you've been waiting for...

10) I like to pretend that everything's alright. Because when everybody else thinks you're fine, sometimes you forget for a while that you're not

11) Sometimes you just can’t open up to someone.

12) Not because you don’t trust them. But because once you tell someone how you feel inside, you’re giving them permission to hurt you…

13) everybody wants happiness

nobody wants pain

but you can't have a rainbow

without a little rain

14) "Be carefull..the ones that make you smile are the same ones that can shatter your heart."

15) Everything you want comes after you stop looking for it...

16) Don't listen or think about anything other people say about you. Just live your life and prove them wrong.

17) No one can ruin your day without YOUR permission.

18) It hurts to love someone and not be loved in return.

But what is more painful is to love someone and never

find the courage to let that person know how you feel.

19) Always put yourself in the other's shoes. If you feel that it hurts you, it probably hurts the person too.

20) Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the things you did.

21) It's the rule of life: everything you've always waited for comes the very second you stop looking for it.


p/s: 21 years old...



Salam..

In our life, msti ada sumthing yg kite pk nk bt, tp xtebt...phtu bile peluang tu da melepas...baru nk menyesal..haha..so,jgn takut2 nk bt sumthing..just go on.....




Tp, satu je nk nasihat...hehe..kalu time lect tu jgn plak duk melukis kat buku nota tuh...aish...hehehehehe.....kang kantoi...malu xpasal.. :)....xtau laa buku note sape ni..tekantoi ngn aku..hehe..harap2 tuan punye jgn mara yee..canteqqq jgk anda melukis...hehehe...drpd tido baek melukis ..xgitu????..tp...........kalu melukis payong,hujan,matahari xpe....kekekeke....ni melukis ape nih? :) ......( mgkn kaum adam kene duduk depan plak kot pasni ? ) hehehe

( kabur skit, nk cpt..takut tuan punye g amek.. :)..yg psti bkn aku punye..aku xreti melukis )

..Just 4sharing....kt bwh ni ada game skit...kalu rase bosan2 buleh la donload..game kanak2 ribena je pun...bole la bt ilang bosan....

1) Download Game:Coconut curumba; which coconut covers the ball.

- Tq for thomatow inc for da song......walaupun ada lagu kat bwh ni..menyakitkan hati aku( jwg sgt)..hahah...but xde masalah..lagu2 dari thomatow inc ni sdap2 juge dgr...

Salam~...



Alhamdulillah, at last xlg gantung xbertali..hahaha..jgn salah paham..mksd aku...da abes exam surgery...xde lagi dalam dilema..sekejap bukak buku surgery skejap bukak buku int.med...haha masuk department surgery, Dr2 kat sane dok kutuk int.med departmnt...masuk int.med departmnt...dok kutuk departmnt surgery......ape mampu bt....senyum sajalah...ahhaha tapi hari ni..officially masuk dep. int.med....bye2 surgery..tp thn 6 masuk lg rasenye..( so xyah la duk kutuk2...lgpn kutuk tu xbaek..ekek )...

anyway, so far...surgery mcm bes je....tp tatau la maybe int.med bes jgk...hurm...skang mcm ada parti baru je kt alex ni...RFC n KFC? haha ape tu...( mcm bes KFC je..buleh makan ayam )....ehem2..KFC tu brg pttnye boikot.....well, dlm dunia ni kalu nk elakkan manusia bertelingkah antara satu sama lain..kite kene kurangkan word2 sepatutnye2 nih...hahaha...dgn word sepatutnye ni lah rumah tangga jd runtuh, silaturrahim jd hancur, masyrakat bepecah belah...sbb rambut same itam, hati laen2...

Okeh, berbalik kpd KFC ngn RFC kite..apekah itu?....KFC tu merujuk kpd Kuding Fan Club, RFC plak....Rahim Fan Club...haha..so, mane satu kite nk sokong...terpulanglah....rambut same itamkan....pilihlah mane yg anda rase ptt pilih...( ni bukan berkempen ni..xdpt duit satu sen pon..)....

p/s: Ni bukan post kontroversi ok.... :D..seb bek name tu bukan ijau putih.....kene bt kaler laen2 jgk tu....biru,merah,kuning...hek3...... : )

salam

"maen tenet smpai bosan,tgk cite smpai pening...stdy plak"

PEF=post-examination format laptop..hehe..

Biase lepas exm, ramai yg kemas meja stdy, kemas mcm2...tp laptop/pc xkemas...Bile time exm, byk bnda donload...gmbr ber'mege-mege' byte, video clinical examination la..lagu la...mcm2..word la ppt la..pahtu cmpak je kt desktop, ada C ada D , E F G H...dan sbgainye...lepas exam, xkemas balek...phtu mule la laptop slow..Bile slow, mule la crk cd nk format xpn cr kedai nk repair.hehe..buang mase, buang duit..( aku la tu )....

Laptop/PC ni mcm meja stdy jgk. Kalu cmpak2 note cmpk buku...bile nk crk gelabah xjmpe.Bepeluh nk crk balek..mcm kmptr, bile letak merate2 lame2 byk la fragment2 di createkn...bile fragment tu xdefragkn smule, slow la kom hang tu...( aku la tu )...haih....
nk xnk..nk defrag..da telambat.....kene la format jwpnnye...make byk la brg ilang.( tatau la teori ni betul ke x...kalu ada org yg pakar...betulkan)


Oh, Tahniah kepada Pasukan Bule Sepak Malaysia kerna dpt mas dalam sukan SEA...smuge kite sume dpt amek smngt harimau malaya....yosh!...

Sape la aja aku ni tgk cite asia..hehe..nway Tq...lame da xaddict kt cite asia nih....ada satu lagi cite xtgk....satu da abes..16ep utk 3weeks...lame x?.....

p/s: Good Luck!

ost.FC1-uhuk2
ost.FC2-urm
-kalu nk lg,belambak kat colum 4share..klik file ost..-

Salam..


[ meRokAk? ]

Fes of OLL....haha..aku tgh sengal...

Seken of OLL....really appreciate & sgt sgt sgt beterime kasih kpd mereka yg suke berkongsi ilmu yg apa diaorng ada..xsume org suke share bab2 ilmu ni..kdg2, bkn xnk..cume..xbekesempatan..he he he......kpd mereka yg suke share ilmu...kekalkan sikap tersebut..nenek ku berpesan..kalu kite bt baek kt org, esk luse org bt lagi baek kat kite...ha ha ha....satu lg....aku sgt xsuke konsep std sbg satu rival atau dlm kate laen satu pertarungan...atau dlm kate laen lagi....persaingan ..haaa.....aku lebey suke stdy ni konsep friendship...haha..sbb ape..kalu persaingan maknenye....kwn2 kite akan jd opponent....bile da konsep ni menebai dlm hati TU...susah la nk share ngn org...haha kot2 opponent dpt 'beat' kite..huh!...kamon lah..hahaha...kite naek same2..berjaye same2...kite xkn success kalu kite naek sorang2...percayalah... :D


3rd of OLL.... minggu ni aku bebangge....pasal Malaysia...mule2 bc brite pasal malaysia's petronas....2nd pasal maen bola menang ngn thailand.....haha....org kate....Kalu Malaysia boleh...xkan kite xboleh....hahaha ( msih tgh sengal )....

Video perlawanan Malaysia dan Thailand pada Sukan Sea Laos. Malaysia menang 2-1 hasil jaringan Nasriq pada minit 81 dan Fakri pada minit ke 90. Semasa aku dan rakan-rakan membaca akhbar mengenai perlawanan ini, minda kita orang dah secara automatik berkata Malaysia akan kalah setelah kekalahan Malaysia 1 -3 kepada pasukan Vietnam sebelum ini.Tahniah kepada anak muda skuad bolasepak Malaysia. Ini sekaligus melayakkan Malaysia ke separuh akhir menentang Laos.

Thailand yang lapan kali juara sukan sea dan merupakan gergasi bolasepak Asean pula dikiritik hebat oleh media di sana. Biasalah kalau menang dipuji melambung tetapi kalau kalah kena kutuk tak ingat.

Di bawah video jaringan gol Malaysia VS Thailand semalam.( pinjam dr isuhangat.net )






well, kalu kite tnye sume org..xde sape brani ckp ...exam tu sng.haha....sng kire..xyah tnye la org...sume akan jwb susah kot..kot la~.....tp...exm td mmg susah pon..hak hak hak..ttau la kot2 ada org ckp senang...anyway.....ada org bg nasihat...kt boleh jwb soklan dlm exam bukan usaha kite semate2......oleh itu, marilah kite sama2 bersabar...hehehe...

Student: Dr, about our exam, can u give some example?
Dr. a.k.a surgeon @hepatobiliary: ( Smiling )...well, stdy hard and leave it to the God.

p/s:.tq 4 da advice...
- namun...sengal tu xilang......tp ngntuk ilang..hahaha...ok la tu..
-republish...lagu ni kalu org xsuke rock..xpaya donload xpe..buang karen letrik jer....bt sakit tlinge...baek bezikir....sesungguhnya dengan berzikir hati kite menjadi tenang~....
-amuk-lu pk la-
-Dewo-Hadapi dengey senyumey-



Thyroid scan using i131,tc99m

Hot nodule = toxic`

Cold = cyst or neoplasm which is diff. by U.S.

"Your mind will answer most questions if you learn to relax and wait for the answer.”

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are. ~Chinese Proverb


p/s: byk.


Kisah ini merupakan satu teladan kepada kita semua tentang kenapa selama ini kita sering ditimpa dugaan yang adakalanya sukar untuk kita tanggung dan terlalu menyakitkan.

Sepasang datuk dan nenek pergi belanja di sebuah kedai cenderamata untuk mencari hadiah buat cucu mereka. Kemudian mata mereka tertuju kepada cawan yang cantik. "Lihat cawan itu," kata si nenek kepada suaminya. "Kau betul, inilah cangkir tercantik yang pernah aku lihat," ujar si datuk. Pada ketika mereka mendekati cawan itu, tiba-tiba cangkir yang dimaksud berbicara, "Terima kasih untuk perhatian anda, perlu diketahui bahwa aku dulunya tidak cantik. Sebelum menjadi cawan yang dikagumi, aku hanyalah selonggok tanah liat yang tidak berguna. Namun suatu hari ada seorang penjunan dengan tangan kotor melempar aku ke sebuah roda berputar. Kemudian ia mulai memutar-mutar aku hingga aku merasa pening. Stop ! Stop ! Aku berteriak. Tetapi orang itu berkata, 'Belum !' Lalu ia mulai menyodok dan meninju aku berulang-ulang. Stop! Stop ! teriakku lagi. Tapi orang ini masih saja meninjuku, tanpa menghiraukan teriakanku. Bahkan lebih buruk lagi ia memasukkan aku ke dalam api. Panas! Panas ! Teriakku dengan kuat. Stop ! Cukup ! Teriakku lagi.Tapi orang ini berkata, 'Belum !' Akhirnya ia mengangkat aku dari api itu dan membiarkan aku sampai sejuk. Aku fikir, selesailah penderitaanku. Oh ternyata belum. Setelah sejuk aku diberikan kepada seorang wanita muda dan ia mulai mewarnai aku. Asapnya begitu memualkan. Stop ! Stop ! Aku berteriak. Wanita itu berkata, ' Belum !' Lalu ia memberikan aku kepada seorang lelaki dan ia memasukkan aku sekali lagi ke api yang lebih panas dari sebelumnya ! Tolong ! Hentikan penyiksaan ini ! Sambil menangis aku berteriak sekuat-kuatnya.Tapi orang ini tidak peduli dengan teriakanku. Ia terus membakarku. Setelah puas "menyiksaku" kini aku dibiarkan sejuk. Setelah benar-benar sejuk seorang wanita cantik mengangkatku dan menempatkan aku dekat kaca. Aku melihat diriku.Aku terkejut sekali. Aku hampir tidak percaya, kerana di hadapanku berdiri sebuah cawan yang begitu cantik. Semua kesakitan dan penderitaanku yang lalu menjadi sirna tatkala kulihat diriku." Datuk dan nenek itu terdiam membisu. Lalu diceritakan kisah itu kepada cucunya.

Pengajaran:
Seperti inilah kehidupan membentuk kita. Dalam perjalanan hidup akan banyak kita temui keadaan yang tidak menyenangkan, sakit, penuh penderitaan, dan banyak air mata. Tetapi inilah satu-satunya cara untuk mengubah kita supaya menjadi 'cantik'. Jangan lupa bahawa cobaan yang kita alami tidak akan melebihi kekuatan kita. Ertinya tidak ada alasan untuk tergoda dan jatuh dalam dosa apabila anda sedang menghadapi ujian hidup, jangan kecil hati, kerana Tuhan sedang membentuk anda. Bentukan-bentukan ini memang menyakitkan tetapi setelah semua proses itu selesai. Anda akan melihat betapa cantiknya Tuhan membentuk anda untuk kehidupan yang lebih baik dan bermakna di hari kemudian dan hari pembalasan(akhirat). WAllahu a'lam

Salam....



fes time dlm idop aku tgk anjing nk gadoh ngn kucing depan2 mate...tp..naseb bek la anjeng tu tuan dia pgg.....



Tp,ape yg menariknya kucing tu xlari....walaupun dia kecik, dia tetap berhadapan dgn anjing yg mane lebih besar dr dia....Kalau nk dikira, kucing tu berani berhadapan dengan masalah walaupun masalah tu besar....Jd, pengajarannya walau apa pun masalah yg dtg, jgn lari, tempuhi masalah tersebut dengan berhikmah.


286. Allah tidak memberati seseorang melainkan apa Yang terdaya olehnya. ia mendapat pahala kebaikan Yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan Yang diusahakannya.
-Al-Baqarah:286-
N/B: Link Fiqh Perubatan..bgs utk bakal2 dokter... http://fiqhmedic.wordpress.com/


( Apakah ini? style Egyptian bela kharuf )

Salam,
Haha, dont be too surprised if i say it is a 'kharuf'( btul xeja ) for raya qurban..haha..actually, me myself..tekejut beruk bile tenampak kharuf nih...mule2 naek xprasan..ms nk turun tangga baru tenampak...baek sunggoh kharuf ni...bejurus ..ahaha...dok diam je dpan umah tn dia...
This picture was taken @711pm at cleopatra,5th Floor....
Kalaulah kat malaysia,biri2 letak dpn umah cenggini jerk...mesti mak membebel xabes2 nih..haha..da la bau nye..masyaallah....wangi!....kalah kedai perfume kat san stefanow...hahaha

Ape yg bgs, kat sini pg2 pengembala biri2 berjoging ngn biri2 mereka...haha smpai nk kene brenti drpd bejalan skejap sbb bg laluan kpd mereka..smbl bejoging smbil buang air besar..sbb tu lah kotor...tmbh2 ujan plak..adus..

Published by:




Nak salahkan siapa??

Yelah atas dunia ni xsume org tau sume benda…xsume jge org terlintas nk tanye ape dia tatau…kalu sume org tau ape dia tatau,mesti sume org atas dunia ni tau sume bnda. Well, kalu kita tau something yg important dan utk kebaikan sejagat, ape salahnye kite kongsi,spreadkan news.xde la org yg terkapai2 dan tatau pape ni tatau smpai bejanggut….Huh!...anyway, ramai people ckp…xleh salahkn org..knape awak tak tanye org?....mmg la xleh salahkan org…mmg xsalahkan org pon..cumenye,ape salahnye trus kongsi sblm ditanya….Ilham nk tnye tu bknnye kejap mcm letrik..zup sampai lam paler…boleh tnye trus….msti la makan ms…ntah2 makn mase smpai da expired da…..yakni..smpai ms tu…soklan tu xperlu lg ditnye…dan ms tu org telahpun kecundang……So, don’t expect people know everything and don’t expect people know what they are doing. .….Xsalah kongsi bnda org da tau..walaupun da ramai tau,maybe ada sesetengah org still tatau. Dan jgn plak perkecilkan org yg tatau. Mungkin hari ni hari awak tau sume bnda, esok luse tulat…tahun depan ..mungkin giliran awak pula tatau something. SO, kalu org tnye something yg important, jgn la pelekeh plak ..ckp eh..yg tu pun tatau ke…xconcern langsung.. mmg la, manusia ni ada part dia jd lupa…atau dlm kate lain lalai….kalu sume org concern, alangkah bahagianya dunia nih…xde masalah…Huh!.....Byk quote2 yg mengatakan saling mengingatilah sesame kamu, sesungguhnya ingat mengingati , jiwamu akan tenang…..

Entry ni bukan nk merepek, cumenye yelah terkilan juga bile something important xdi spreadkan..haha..mungkin hari ni aku meenulis mcm ni,esok luse org laen pulak tulis mcm ni. Biase lah manusia tak ferfect..Hidup ni satu perkongsian…kalu masing2 nk bwk hal masing2, xnk bekongsi….pasti satu hari nnt, dia akan menyesal….percayalah!....hahah…..

Ok lah…cukup la tu menulis ntah pape….

Happy Eid…Sorry for everything……

P/s: “ Entry ni xditujukan kepada individu-individu tertentu ye…Just utk perkongsian bersama ”

Wrote by:


Assalamualaikum warahmatullah...

Kullu sanah we antum toyyibin....

Maaf zahir dan batin kalu ada silap salah..( xkn berkire kot )...kekekeke...

Only in EGypt: :D


( in eg, we can see carpet on the road... :D )

Well, mungkin kapet dr umah atas kot jatuh..ahaha....



( Dengar ceramah sempena Hari raya Aidil Adha..haha )

- haha...amek clinical sheet ke dgr ceramah tu bro..kekekeke..just kidding..dun take it sensitively...hahaha -

Sebelum:


Selepas:



By the way, for those from G1 want to take a look AT the surgical instruments, u can download it:
http://www.4shared.com/file/159768931/1aec4ac9/Surgical_Instrument.html


------------------------\
Wrote bt ......

A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life.

How to export wordpres to blogspot?

  • 1) Login to your WordPress account and navigate to the Dashboard for the blog that you'd like to transfer to Blogger.
  • 2) Click on the Manage tab below the Blog name.
  • 3) Click on the Export link below the Manage tab.
  • 4) Download the WordPress WXR export file by clicking on Download
    Export File.
  • 5) Save this file to your local machine.
  • 6) Browse to that saved document with the form below and click
    Convert.


  • 7) Save this file to your local machine. This file will be
    the contents of your posts/comments from WordPress in a Blogger
    export file.
  • 8) Login to your Blogger
    or create a new user.
  • 9) Once logged in, click on the Create a Blog link from the
    user dashboard, and then click on the Import Blog Tool
  • 10) Follow the instructions and upload your Blogger export file when
    prompted.
  • 11) After completing the import wizard, you should have a set of
    imported posts from WordPress that you can now publish to
    Blogger. Have fun!

  • NOTE:
    This hosted application will only allow downloads smaller
    than 1MB.





    As the morning comes i hear chicks singing
    It is not love inconvenience login their home
    All of them are happy? and singing, or Coco
    Except the one who always calm and silent...
    Her mother left and she remained alone
    she couldint learn the song is she wept in a corner alone
    Coco Wawa Wawa Coco Coco or Coco


    p/s: tatau la betul ke x lyric tu...pau dr utube jerk..hahaha...kuku wawa....


    Salam,
    Walaupun aku xde kamera dSLR/SLR, namun aku ada kamera hanset...
    Bukan lampu pecah mahupun calar pada kereta yg aku tertarik.......tp....




    Another poster at one of the mosque in Alexandria that attracted me. Well, it is nice to remember people about dying... Maybe when 'people' see this, they will pray first.... :D



    IMAM Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya: “ Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?” Masing-masing muridnya, menjawab: guru; teman, kaum kerabat, isteri atau suami. Imam Ghazali, berkata: ‘Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah mati. Sebab itu janji Allah, bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran :185).

    Imam Ghazali bertanya lagi: “Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini? Masing-masing menjawab, bulan, bintang dan matahari. Imam Ghazali membenar semua jawapan itu lalu berkata: yang paling tepat ialah masa lalu. Dengan apapun kemudahan kita, manusia tidak boleh kembali kepada masa lalu. Sebab itu kita perlu menjaga dengan teliti hari ini, esok dan akan datang dengan perbuatan yang dituntut agama Islam.”

    Menyoal lagi Imam Ghazali : “Apa yang paling besar di dunia ini?” Pelbagai jawapan yang munasabah diterima daripada anak muridnya dan ia membenarkannya, namun berkata, jawapan paling tepat ialah hawa nafsu (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

    Imam Ghazali bertanya lagi: “Apa yang paling berat di dunia ini?” Anak muridnya menjawab dan Imam Ghazali mengiyakan, namun berkata: “Perkara yang paling berat di dunia ialah memegang amanah (Surah Al-Azab : 72). Tumbuh-tumbuhan, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

    Imam Ghazali bertanya: “Apakah perkara yang paling ringan di dunia ini?” Beliau menerima jawapan dan berkata: “Semua jawapan kamu itu benar, tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah meninggalkan solat. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat.”

    Imam Ghazali bertanya, “Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?” Murid-Murid dengan serentak menjawab: “Pedang”. Imam Ghazali membenarkan jawapan itu, namun berkata: “Paling tajam ialah lidah manusia kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukakan perasaan orang lain.”

    Summary:
    Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini? = MATI
    Apakah perkara paling jauh dari kita di dunia ini? = MASA LALU
    Apa yang paling berat di dunia ini? = MEMEGANG AMANAH
    Apakah perkara yang paling ringan di dunia ini? = SOLAT
    Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? = LIDAH MANUSIA



    Download: OST KCB
    http://rapidshare.com/files/244168791/OST_Ketika_Cinta_Bertasbih-www.satump3.com.rar

    -pokJek wrote @510am-

    Ding dong ding dong…bunyik msg masuk kt hanpone celcom….

    From: CELCOM
    Date:13.11.2009 17:45
    Enjoy NEW Roam Saver rates with savings of up to 81% while abroad! Just dial *120*# & press Dial. Info:www.celcom.com.my. T&C apply

    From::1888
    Date: 13.11.2009 17:45
    BONUS BULANAN XXL: Gandakan bonus bulanan apabila anda menggunakan RM50 atau lebih setiap bln. Promosi sah dari 1 Nov hingga 31 Dis 09. Info: www.xpax.com.my

    Dua msg tu buleh thn lagi….tapi….yg bwh ni …skali dua xpe..byk kali plak masuk…aish……..( seb bek la Egypt ni ada style life-time validity..kalu x...tatau laa )

    From:+601454623**
    Date:13.11.2009 17:45:58
    Sori kak sy xdok kredit nak bls td. Kak wat ubs kat cc ko td? Nita

    From: :+601454623**
    Date: 13.11.2009 17:45
    Kak balik kul brp bljr ubs td..kita kira tubik nati elaun mskla deh. Blh bele2 g ambik elaun.

    From:+601994670**
    Date: 13.11.2009 17:45
    Saen abe wt dop k.b nk mai phnie

    - msg2 yg sesat....ibarat peluru sesat -......
    p/s: krdt to nokia pc suite....( xde khoje aku nk taip balik msg tu )
    --------------------------------------------------------------------------------

    Virchows gland
    Berry’s sign
    Troisier’s sign
    Charcot’s triad
    Dercum’s disease

    “buat air kopi+creamer…….makan Halls dluh……lepas abes makan Halls…baru je nak minum air..tgk2………..adaa binatang…….takpe..kene bersyukur sbb smpt nmpk binatang tuh…kalu x terminum..Alhamdulillah”….

    Tgh bace phrase “ their function is depressed in obstructive jaundice and chronic liver diseases” tibe2 rase ‘nachtragend’…… Mungkin kerana ‘binatang’ dalam gelas aku kot buat aku jd nachtragend’....

    Since i am the youngest one in my family, I have seen a lot of people in my life. I saw a lot of nice and bad things. I have gained a lot of experiences esp. from my relatives. That is the one of the benefit of being the youngest one. :D……( although some people call the youngest one is the manje skali. .but I don’t think so :D )

    I want to share with you one of those experiences….It is about attitude/behavior. Some people they act like an adult…but actually people surrounding them look at them just childish. Why? Because they are just ‘acting’ it……attire, behavior, talking, walking, jogging ( LOL ) just acting like an adult…but they don’t realize…their acting cause people surrounding look at them like just a kid…I don’t like ‘acting-like-an-adult’ people. because, mreka xbuleh ditegor mahupun mintak tolong…I have seen this group of people not once….but so many times in my life...one of my relatives also have this ‘perangai’..hehee By the way, I cant comment or criticize the way of somebody life because it is their way of life….so why I wrote this topic……it is all about ‘nachtragend’

    “To be an adult, u must think like an adult not just acting like them”- Datuk ku berkata…

    You can’t think your way into a new way of living…you have to live your way into a new way of thinking” – Quote from my previous blog…

    Now, I can continue my reading….

    -High aku tamat @ 1137pm-

    p/s: ..coffee + incense stick……this ‘article’ xbesangkut paut pd mane2 individu mahupun yg telah kembali atau yg masih hidup..….

    Assalamualaikum...

    A female patient,Fatma Ahmed Mohammada ( not real name ), 32 years old, housewife, married with 1 daughter from kafr sheik, admitted to the hospital on 10 nov 2009 complain of painless swelling lateral part in front of the neck since 1 year.

    The condition is started since 1 year ago with single swelling at muscular triangle by gradual onset and slowly progressive course. The swelling is not painful and not associated with L.N neck swelling.

    There is no pressure symptoms such as dysnea,dysphagia, or hoarseness of voice.

    There is no toxic manifestation such as excessive sweating, palpitation,insomnia and irritability and loss of weight inspite good appetite.

    There is no metastatic symptoms.

    Patient have no Dm, no hypertension,no history of bilharziasis, no TB and no previous operation.

    Family history is irrelevant.

    General Examination:

    Patient is fully conscious, well oriented, well developed, no special decubitus, no special gait, normal weight,no jaundice, no palor, and no cyanosis.

    Vital sign:

    BP: 112/65

    Pulse: 80beats/min

    RR: 17 cycle/min

    Temp: 36.9

    …. N bla3…

    And…I was attended to the subtotal thyroidectomy of this patient……….



    …Another case…I think I like the odd ones. Hehe….and I think when u know the odd , u will be more advance than other people…Know the odd, then u will be different than the others.. LOL….

    This case is about a patient who is maybe psycho maybe not…I have been introduced this case by one of our doctors who teach us in clinical round. He gave to us a plain xray of abdomen. And I was astonished because I saw a lot of needles in her abdomen. Then I attended my 6th operation :D…. today~……

    8/11 needles.~....

    ----------------------------

    It comes and it goes……

    Fantasy and reality is something different. In our life, we need both of them. But, what happen when one of them more affecting our life. It will make us terrible and sometimes miserable…:D…..well, please keep it balance!...

    It comes and it goes,

    Every day is new day…every second is new second, every minute is new minute, every hour is new hour, every step is new step, every now and then we are always repeating the same thing.By repetition we will learn new thing....


    - Wasting Time ended @ 2:10a.m ( Malaysia ) -





    Another day has gone, I'm still all alone
    How could this be? You're not here with me
    You never said good-bye, someone tell me why
    Did you have to go, and leave my world so cold?

    Oh BUKU.....


    if u want to know a man, see at his shoe-,.-~*'¨¯¨'


    --------------------

    ~z/1~

    Assalamualaikum w.b.T

    Well it is little bit weird now. Because I’m not a person who like to share some experiences with people but I like to dig and take it from people. ( the unfair way is my style..haha )…

    Last Wednesday my group had been given a chance to join the operation one more time. Actually this is 3rd time I see the operation. 2 times in Egypt and once in USM, Malaysia.
    For my views, of course Malaysia got better technology, hehe…Anyway, this time I would to share with my reader a laparoscopic splenectomy.

    At 8 o’clock, we all arrive ( not all actually, just people who tend to be a early comerssss ). Then, one of the doctor who is responsible for the operation give some ideas about the surgery and some discussion about spleen and blood. As all we know spleen is the organ which is responsible for destruction of old RBC. For our knowledge, RBC life-span is 120days which is equal to 4months.What about range RBC count??

    • Women: 4.2 to 5.4 million/uL
    • Men: 4.7 to 6.1 million/uL
    • Children: 4.6 to 4.8 million/uL

    How does spleen can be enlarged???...Actually there are some numbers of infections and diseases can contribute to an enlarge spleen including viral infections such as mononucleosis, bacterial infections such as syphilis or endocarditis, maybe caused by parasitic infection such as malaria, cirrhosis and other diseases affecting the liver. Splenomegaly also can be caused by various type of hemolytic anaemia, blood cancer such as leukaemia and Hodgkin disease and so on..


    Spleen that have been pulled out by the doctor. hehe..( Pulled out! )



    The patient who was undergoes operation, most of all knew him. Why? Because 2 days before the surgery, some of us take some personal data and bla bla…..But when we all asked about complaint ( syakwah eyh? In Arabic language )… the patient smile and told us ‘ittihor’…at first we all are astonished…( becoz we dont understand and some pretend to be understood ..haha )…then the patient once more time said ‘ittihor’ with his hand on upper left quadrant which is spleen I thought….then we do some examination which is consist of general and local examination. In between local and general we should examine vital sign also. By palpation we could feel some swelling on his abdomen.
    Then, bla bla bla..

    About the surgery, after the patient was unconscious ( anaesthetized )…the doctors begin their work…then finished at 11 o’clock. That is mean …I missed my lecture again ( because the surgery is so interesting…time passed w/o we noticed )….*sigh*..

    p/s: I don’t care my grammar..haha sorry for being so broken grammar.( since it is my territory ). :)


    --------------------







    -mzmm-

    Assalamualaikum...entry ni xde kaitan sape2...just one of my delusion effect of slightly increase temperature.. :)..happy clinical years~...

    Kdg2 aku terpikir jugak, hidup ni mcm seorang askar. Someone need to sacrifice something utk kesejahteraan org lain..
    Kdg2 aku terpkir jugak, kenapa kite nk ‘grouping’ dalam melakukan sesuatu…kerana dgn ‘grouping’ kite akan kuat

    Protected Material,Get the password


    p/s:....pusing2 tennet lepas tensen ..jmpe lagu yg di'request'kan nih...mane2 yg tersangkut kat siri drama nur ape menda tah..nur kasih mungkin...ni lah lagu dia...aish...

    Download: yasin- nur


    Category List

    Labels

    Powered by Blogger.

    Labels

    Popular posts

    Popular posts

    DipEnyet Kali ke:

    Web Counter

    Flag Counter

    free counters

    Followers

    Social Stuff

    Best view with

    logo background

    Blog Archive

    Search this blog

    Utusan Online - Muka Hadapan

    Malaysiakini

    Medscape Medical Students Headlines

    Health Tip of The Day

    Daily Quote