Salam..

Hoi..hari2 update…ape hal nih....Rugi mase btol....tp so ok la....ikot mood...minggu ni je update byk2...

Smlm tergerak hati nk bc blog2 org....then, bile nk bukak sorang blog kawan ni ...dia da tuka address daaaa.....bile tnye dia knape tuka....reason dia, sbb dia malu bile kawan satu lect dia baca..Anyway......internet ni mcm kite ckp jugak...ada pepatah melayu, “ Telajak perahu boleh di tarik, telajak kate...buruk padahnya”......So, aku curious ...ape yg rahsia sangat...mksd aku ape yg nk malu sgt smpai tuka address xkasi org tgk + private..hehe...Zaman sekarang....sume ada kat jari..wateva yg kamu nak...click je...tp kene ada cara la...Bukan maen redah je....kene reti laa..hehe..( bukan nak bangge ke ape)

Bebalik pada kisah blog sorang kawan ni, disbbkan aku ni curious sgt nk tawu....tibe2 dtg la satu idea.....tahukah anda???..haha...bile kite tulis blog ni....google akan cache ape yg kite tulis..maksud saya, dia akan simpan dalam database dia walaupun kite delete ke tuka alamat keee....so, i’m sorry fren...aku tebc la ape yg anda malu sgt tu..mungkin kot~..not exactly knew.....but i guess....



So..for me....INTERNET = NO MORE SECRET....wateva la....walapun anda privatekn ke letak password skali pun....tetap ada jlan masuk...tp...xperlu la tau bagaimana kan....tak baek bt benda2 cmtu...ish4

Isu seterusnye, Sponsorship system? Judi?....well, xnk ckp byk….wateva~….Bile timbul iri hati, mcm2 bnda akan timbul…hehe….but so ok la…da bnda tu xelok…nk bt mcm mneee……

Next,…60 LE??....sblm ni ada aku post pasal mid term exam tada….Prof. yg tnye aku tuh, ada suh studentsssss p jmpe vice dean mntk nk awalkan…aku pun ckp, susah…….Prof pun bg cadangan………kalu susah….just said, u r not satisfied n will submit a report to Malaysia government about univ. ….Menarik juge idea prof. tu…Kite sbenanye kene berani..( tp aku sndiri pun penakot )……aku tulis ni nk refer pd 60LE tu ..yg ape tu kelab foreigner eh?.....no offence okey???

p/s: BiLe blog aku nk UNLIST nih………….xkan nk kene privatekan kottt…..nk tuka address nnt sume link ilang…haishhh…aku ni bukan suka mencapub….ok....

Salam…

Uish..lame sudah xtulis blog. Biase tiap kali tulis blog tu, nak lepas geram…so.thats mean…lame da xlepas geram..kekeke…anyway…tulis hari ni bukan nak lepas geram. Just nk share some stories, some experiences and some jokes.

Last week, I have been asked by my prof. He asked me, would u prefer to exam after u finished paed. Or u want to exam midsem now?....of course, at that time, me myself want to exam a.s.a.p. becoz, yelaaa baru belaja mesti masih fresh kan…But, prof reply back……he said that, our vice dean does not want to approve it. It mean that, we are going to have exam after one month ( after paed ). Oh no……and my prof said that, some studentssss ask vice dean or coordinator to make the exam after paed. I’m SHoCked!....why we need to postpone our exam? Is it becoz we want to have long summer holiday???? So selfish I thought. Anyway, when we want to make a decision, we must consider others…. Ok…….so, SOME PEOPLE JUST DON’T KNOW WHAT TO WISH FOR. This word come up when I watched a movie, ‘Interstate 60’. …( sy nasihatkan xpayah tgk cite tu xpe..coz it’s like cite mengarut..ada ke org buleh grant wish org suke2…haha )

Salah satu babak yang saya ingat sangat, ialah di awal cerita yang membabitkan pelakon terkenal, Micheal J.Fox. Dalam babak tu, Micheal kelihatan seperti seorang businessman yang sibuk.

Ketika itu dia sedang bercakap2 di handphonenya di dalam kereta. Di belakangnya ada seorang lelaki sedang mengayuh basikal sambil menghisap pipe. Tiba2 Micheal buka pintu keretanya dan akibatnya lelaki tersebut terlanggar pintu tersebut dan tergolek. Tengah tergocoh2 & sibuk mintak maaf tuh, handphone Micheal terlepas dari tangan. Sampai je ke atas jalan, datang satu trailer lenyek handphone. Apa lagi, menyumpah seranah la dia.

Yela… Sebagai businessman, tentu handphone tu alat penting untuknya. Dalam
keadaan marah, terkeluar dari mulut Micheal (lebih kurang la…) “Saya harap ini
tak pernah terjadi”. Rupa2nya lelaki yang bawa basikal tadi ada kuasa magik. Dia
mampu ulang balik masa dan mereka kembali ke satu keadaan di mana Micheal masih
dalam kereta dan lelaki tadi masih menunggang basikalnya.

Bila tiba hampir ke kereta Micheal, dia berhenti. Tiba2 Micheal keluar dari
kereta. Kali ni lelaki tadi tak melanggar pintunya seperti sebelum ini. Jadi
Micheal terus rancak berbual hinggalah tiba2 datang trailer dan melanggar
Micheal J. Fox. Lelaki tadi, yang berada di belakang kereta Micheal &
memerhatikan segalanya, bekata “Some people just don’t know what to wish for”
(Sesetengah orang tak tahu apa yang patut diminta).

Credit to : isuhangat.net

Then, today I’m so glad becoz I can practice how to put the speculum on real patient…thanks Allah for giving me a chance. N afterthat our dr told some story. Kesahnye bermula dari seorang patient pmpn ni, 20,Primigravida….thats mean dia xde anak lagi dan fes time beranak….But, sedihnya, pmpn tu obstructed labour then anak dia mati dalam rahim. Then, dr bt C.S utk buang bayi tu….kemudian bleeding byk sgt. Semua conservative treatment dh bt tp failed jugak..Last resort is hysterectomy….hysterectomy ni buang Uterus lah….so maknanya xleh branak dan xkan aada anak lagi la pasni…..Kalu DR. xbt hysterectomy tu, pmpn tu akan mati. Nk jdkan cerita, pmpn tu diberi general anaest. So xseda la kan…..nk amek consent xleh dah..so amek la ngn husband dia…..tup2 husband dia xkasi bt hysterectomy….dia lebey rela isteri dia meninggal…so…as a physician of coz la kite nk save patient life kan…after a lot of discussion with all profs….they decide to do that operation. Then after op. tu…alhamdulillah sume tamam…..yakni sume ok la….pmpn td stabil……husband dia pun dtg la kat pmpn tu then …….ceraikan isteri dia…adoi…….sape patut dipersalahkan???????....hehe….LIFE IS ALL ABOUT MAKING DECISION…..rite???



Lastly, just a very simple nice quote:

"Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat ituumpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita"

"Grass is always greener on the other side"

“We come to love not by finding a perfect person, but by learning to see an imperfect person perfectly.”

“We see what we expect to see ;Not necessarily, what's really there.”


p/s: tulis scr membute tuli......kalu ada vocab n ayat sengal....'halal2' lah..haha

Seorang kanak-kanak buta duduk di tangga sebuah bangunan dengan sebuah cawan di tangan kanannya. Dia mengangkat satu papantanda yang berkata: “Saya buta, tolong bantu.” Hanya ada beberapa syiling di cawan itu.

Seorang lelaki berjalan melalui kanak-kanak itu. Ia mengambil beberapa wang kertas dari sakunya dan memasukkannya ke dalam cawan yang dipegang kanak-kanak itu. Dia kemudian mengambil tanda, membaliknya, dan menulis beberapa kata. Dia meletakkan tanda bahagian belakang sehingga setiap orang yang berjalan oleh akan melihat kata-kata baru.

Tak lama kemudian cawan itu mula berisi. Ramai orang menderma kepada kanak-kanak buta itu. Petang itu lelaki yang telah menukar tulisan pada papantanda itu lalu lagi. Kanak-kanak itu mengenali langkah kakinya dan bertanya, “Adakah anda orang yang mengubah tanda saya pagi ini?? Apa yang anda tulis”

Lelaki itu berkata, “Aku hanya menulis kebenaran .. aku mengatakan apa yang anda katakan, tetapi berbeza dengan cara yang anak tulis”

Aku menulis: “Hari ini adalah hari yang indah tapi aku tidak dapat melihatnya.”

Kedua-dua tanda-tanda itu memberitahu orang ramai bahawa kanak-kanak itu buta. Tapi tanda pertama hanya mengatakan anak itu buta. Tanda kedua-dua orang mengatakan bahawa mereka sangat beruntung bahawa mereka tidak buta. Haruskah kita terkejut bahawa tanda kedua yang lebih berkesan?

Moral Story: Bersyukurlah untuk apa yang anda miliki .. Jadi kreatif. Jadi inovatif. Berfikir secara berbeza dan positif.

Ketika kehidupan memberikan anda 100 alasan untuk menangis, menunjukkan kehidupan yang anda mempunyai 1000 alasan untuk tersenyum. Peganglah saat ini dengan keyakinan. Siapkan masa depan tanpa rasa takut. Jaga iman dan buanglah rasa takut.

Hal yang paling indah adalah melihat seseorang tersenyum …

Dan bahkan lebih indah adalah, mengetahui bahawa anda adalah alasan di balik itu!

Nikmati hari anda dengan hati syukur.

Category List

Labels

Powered by Blogger.

Labels

Popular posts

Popular posts

DipEnyet Kali ke:

Web Counter

Flag Counter

free counters

Followers

Social Stuff

Best view with

logo background

Blog Archive

Search this blog

Utusan Online - Muka Hadapan

Malaysiakini

Medscape Medical Students Headlines

Health Tip of The Day

Daily Quote