Photobucket

Sebahagian orang menuntut ilmu kerana ingin berjaya dalam
peperiksaan. Sebahagian orang menuntut ilmu kerana ingin mendapat pekerjaan
yang baik. Walau apapun tujuan kita menuntut ilmu, Allah pasti akan memberi
kita ganjaran pahala selagi mana keredhaan Allah adalah tujuan utama kita ..
Mereka yang menuntut ilmu dengan tujuan selain daripada
mengharapkan keredhaan Allah tidak akan diberi sebarang ganjaran,
berdasarkan sebuah hadith yang masyhur mengenai niat, riwayat Imam Bukhari
dan Muslim yang bermaksud, "Sesungguhnya semua amalan itu disertai niat,
dan semua individu akan diberi balasan amalannya menurut niatnya ....

Namun, umat Islam perlulah berhati-hati dalam menetapkan niat
menuntut ilmu agar tidak tergolong dalam golongan yang dilaknat oleh Allah.
Terdapat sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Tirmizi dan Ibnu Majah yang
bermaksud, "Sesiapa yang menuntut ilmu untuk menyaingi ulama, atau
berbahas dengan orang jahil, atau supaya dengan ilmu tersebut wajah orang
ramai tertumpu kepadanya, maka Allah masukkan dia ke dalam neraka.
Kadangkala, ada yang menuntut ilmu supaya mereka diberi pujian oleh
masyarakat dan digelar sebagai orang cerdik pandai .. Ada juga yang menuntut
ilmu kerana ingin mendapat pangkat Professor atau Doktor.. Ada juga yang
menuntut ilmu agar mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang, lalu
dipuji oleh sahabat-sahabatnya .. Ada yang menuntut ilmu kerana ingin berdebat
dengan orang lain..

Justeru, marilah kita sama-sama bermuhasabah, adakah diri kita
termasuk dalam mana-mana golongan tersebut? Jika jawapannya adalah 'Ya',
maka kita sebenarnya telah ditimpa oleh penyakit hati dan perlukan rawatan
segera sebelum terlambat.. Bersihkan hati dengan zikrullah .. Dampingi diri
bersama para ulamak yang ikhlas .. Semoga Allah menjauhkan kita daripada
menjadi orang yang menuntut ilmu dengan niat yang salah ..

p/s:
Dipetik dari sebuah buku. Hopefully penulis tak bekire dalam bab menyebarkan ilmu..Mekasih.
Kalu ada pape masalah..buleh tego scr peribadi..:D

Salam, copy paste dr forum perubatan

1- mula2 korang bukak email dlu la~ ahaha
2- pstu korang g folder dan 'add new folder'~ korang letak la nama folder tu alexmed ke or pe2 ker~ suka ati korang la~
3- pstu keluar page baru~ korang klik filter kat tepi tu~
4- after 'dead', klik 'create or edit filter'
5- klo yg pkai email beta~ nti mgkin akan kuar yg email yahoo classic~ korang buat bodo jer~ ni utk setting jer~ pstu nti korang boleh shift balik g email beta~
6- korang klik 'add'
7- tulis kat subject 'alexmedicalteam' suma huruf kecik dan rapat~
8- pilih folder yg korang add awal2 tdi~
9- pastu 'add filter'
10- klo nk balik g yahoo beta~ klik kat 'mail home'
11- nti sume fail alexmed akan masuk situ~

slamat mncuba~

terima kasih diucapkan kepada khairul azri (khai_rule007@yahoo.com)

Guidance picture:
1st step
2nd step
3rd step
4th step
5th step
6th step

7th step

p/s: Bt utk 5th year pon boleh.















source: http://forum.iskandariah.perubatan.org/index.php?topic=254.msg705#msg705

Saalam...

A lot of thing i want to write down here..but ....i prefer just to keep silence....becoz..."diam itu lebih baik dari berkata-kata.."

A lot of dots..... :) ...n counting


ready to take off....

p/s:
...

اَللَّهُـمَّ لاَ تَـدَعْ لَـنَا فِي مَقَامِـنَا هَذَا: ذَنْبَا إِلاَّ غَفَرْتـَهُ، وَلاَ هَـمًّا إِلاَّ فَرَّجْـتَهُ، وَلاَ كَـرْبـًا إِلاَّ نَفَّسْتـَهُ، وَلاَ دَيْنـًا إِلاًّ قَضَيْـتَـهُ، وَلاَ مَرِيْـضًا إِلاَّ شَفَيْـتَهُ، وَلاَ مُبْـتَـلاً إِلاَّ عَافَيْـتَهُ،.
Ya Allah, janganlah Engkau biarkan di tempat ini: apa jua dosa kami melainkan Engkau ampunkan dosa kami itu. Jangan engkau biarkan apa jua kekusutan melainkan Engkau huraikan kekusutan itu; jangan Engkau tinggalkan kesukaran apa pun kecuali Engkau lepaskan (kami dari kesukaran itu). Apa jua hutang piutang melainkan Engkau lunaskannya; siapa jua yang sakit kecuali Engkau sembuhkan penyakitnya; apa jua bencana melainkan Engkau selamatkan kami daripadanya;

وَلاَ تَكِلْنَا إِلَى أَنْفُسِنَا طَرْفَةَ عَيْـنٍ، وَلاَ أَقَلَّ مِنْ ذَلِكَ يَا نِعْمَ المْجُيْبُ
Janganlah, ya Allah, Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun kadar sekelip mata sekalipun atau kadar masa yang lebih singkat dari itu, ya Allah, ya Tuhan kami, Engkau Tuhan yang Maha Memperkenankan segala permintaan.

Category List

Labels

Powered by Blogger.

Labels

Popular posts

Popular posts

DipEnyet Kali ke:

Web Counter

Flag Counter

free counters

Followers

Social Stuff

Best view with

logo background

Blog Archive

Search this blog

Utusan Online - Muka Hadapan

Malaysiakini

Medscape Medical Students Headlines

Health Tip of The Day

Daily Quote