Summer has come and passed
 The innocent can never last
 wake me up when September ends
 Six years has gone so fast
 wake me up when September ends


ps:/ xlame da nk sireh pulang ke ganggang... =(

Bismillah...

Hurmm... The Shaken Heart.


 ..... سبحان الله .... 




Bismillah

Assalamualaikum, ana harap entum semua sihat sihat. Kali ini ana ana buat kelainan sikit. Kali ini ana ingat nak post pasal makanan.Weird kan. Hehe, biasalah alang-alang ada masa senggang,apa salahnya cari masa untuk belajar macam-macam ilmu. tapi ana rasa senang je kut pasal makanan yang ana ingin cerita ni iaitu ROTI JALA. Kisahnya ada seorang sahabat ana mengidam nak makan roti jala,jadi ana join la buat.Mula-mulanya rasa malas juga,maklumlah ana ni bukan jenis suka masak.haha. Olrite..

Apa yang ana belajar dari sahabat ana tu,senang je dia aja.Resepi dia 2 cawan tepung gandum + 1biji telur + air secukup rasa + kunyit sikit untuk colour dia + garam secukup rasa + susu sikit. Ni serba ringkas yang ana dapat tangkap la dan imaginekan. Lepas tu blend pakai blender biar sebati la kot. Then tengok kepekatan dia,kalau still pekat tambah air sikit,sebab kalau likat sangat nanti tak keluar pula melalui device dia tu haha. takpon rasa macam tebal kot. tapi apa-apa pon kurang enak la kalau pekat sangat.

Untuk resepi yang lagi detail,jitu dan lengkap sila rujuk laman sesawang ini yuk: http://www.myresipi.com/top/detail/62

Roti Jala Dalam Pan kot.
Lepas tu, masak la dalam pan. Minyak jangan letak banyak sangat ye. ( Merepek sorang2 ) Biasa 3 roti jala baru taruk minyak sikit,sapu-sapu je.

Ok la kot kan 'Roti Jala Orang Bujang'

ni 'device' dia. Pinjam dengan jiran sebelah. 

Adunan dia.Simple je rupanya.
Lepas masak makan la dengan gulai ye.Pandai-pandai lah masak gulai.Sedap gulai,sedap lah makan.= )

Jus Carrot Susu 'beng'. SEDAP!

Sambil makan, sambil mendengar alunan lirik-lirik lagu kat bawah ni, amatlah nyaman sekali = ) 


p/s: alhamdulillah dengan rejeki Allah bagi.
Alhamdulillah juga dapat practice balik resepi yang belajar dari sahabat ana itu.
Penat duk cacey goreng roti jala ni tau.Sorang-sorang pula.( bila nk berdua nih =p )
Tapi hasilnya enak juga dimakan = )




Part of Fiqh Sunnah about Sleep



Al-Bara bin `Azib (May Allah be pleased with them) said: Messenger of Allah (PBUH) asked me to recite whenever I go to bed: "Allahumma aslamtu nafsi ilaika, wa wajjahtu wajhi ilaika, wa fawwadtu amri ilaika, wal-jatu zahri ilaika, raghbatan wa rahbatan ilaika, la malja wa la manja minka illa ilaika. Amantu bikitabikal-ladhi anzalta, wa nabiyyikal-ladhi arsalta (O Allah! I have submitted myself to You, I have turned my face to You, entrusted my affairs to You; and committed my back to You out of desire for You and fear of You; expecting Your reward and fearing Your punishment). There is no refuge and no place of safety from You but with You. I believe in the Book You have revealed and in the Prophet You have sent." Messenger of Allah (PBUH) said that if anyone recited these words and died that night, he would die in the true religion. In case he remains alive till morning, he will obtain good.[Al-Bukhari and Muslim].
In another narration: He reported Messenger of Allah (PBUH) as saying: "If you go to bed, perform the Salat Wudu, lie down on your right side and say [the above Du`a (supplication)] and let these words be your last".


Commentary:
It is better to make Wudu' before going to sleep. Similarly, it is also meritorious to recite the invocation mentioned in the Hadith before one goes to bed, because it is a prayer for the renewal of Islam and Faith and request for grant of peace and security.

bismillah..

"ana tak pasti,ana dapat tempuhi detik itu atau tidak, semoga diberikan kekuatan,semoga ana redha."



#sujudmemohoncintaMu

Assalamualaikum wbt,

i just want to clarify that me myself not the owner of the Naga Merah. maybe i;m paranoid or maybe the 'threat' is real. Whatever it is,i'm not take full responsibility on Naga Merah action except the writer is me.=)
Peace no war.. here the evidence since i can't share with u the email,so just share the header.


Assalamualaikum...

Sometimes there are a lot of thing that we just can't say it.......... *cricket sounds*

Category List

Labels

Powered by Blogger.

Labels

Popular posts

Popular posts

DipEnyet Kali ke:

Web Counter

Flag Counter

free counters

Followers

Social Stuff

Best view with

logo background

Blog Archive

Search this blog

Utusan Online - Muka Hadapan

Malaysiakini

Medscape Medical Students Headlines

Health Tip of The Day

Daily Quote